
Regio Foodvalley wil 60 procent stikstofuitstoot reduceren
De Regio Foodvalley wil PAS-melders legaliseren, woningbouw versnellen en agrarische en andere bedrijfsontwikkeling weer mogelijk maken. Om dat te bereiken gaat de regio in 2035 minstens 60 procent minder stikstof uitstoten dan in 2019.
Dit staat in het actieplan van de regio dat vandaag aan minister Femke Wiersma van LVVN overhandigd is. Het plan is gemaakt door LTO Gelderse Vallei, Natuur & Milieu Gelderland en Waterschap Vallei & Veluwe.
2 kiloton stikstofemissie in 2035
De regio organiseerde in februari een stikstofconferentie om oplossingen aan te dragen aan de ministeriële commissie die de stikstofcrisis moet oplossen. Deze oplossingen zijn nu verder uitgewerkt in een actieplan. De regio wil toewerken naar een ‘gebiedsplafond’ voor stikstof in 2035. Dit betekent dat er in 2035 niet meer dan 2 kiloton mag worden uitgestoten. Om dat te bereiken is een reductie van minsten 60 procent nodig ten opzichte van de uitstoot van 2019.
Goed gevuld compensatiefonds
Wethouder Jan Pieter van der Schans van de gemeente Ede is blij dat er een heel concreet doel is gesteld. Daar ontbrak het volgens hem de voorbije jaren aan. “Tegelijkertijd tonen we met dit plan nogmaals aan dat het mogelijk is om de stikstofcrisis achter ons te laten en kunnen we met een set extra maatregelen perspectief bieden aan onze agrarische sector."
Wim Brouwer, voorzitter LTO Gelderse Vallei vindt het emissiedoel van 2 kiloton ambitieus, maar met keuzevrijheid in maatregelen en een goed gevuld compensatiefonds moet het volgens hem haalbaar zijn. Als tegenprestatie vanuit de overheid moet dan wel de vergunningverlening weer op gang komen en PAS-melders gelegaliseerd. “Met dit doel moeten we voor minimaal tien jaar weten waar we aan toe zijn.’’
Langjarige ondersteuning van Rijk
Bij de overhandiging van het plan aan minister Wiersma heeft de regio nadrukkelijk aandacht gevraagd voor een langjarige ondersteuning vanuit het Rijk van 500 tot 600 miljoen euro. Beleid moet voor tien jaar worden vastgezet en de regio Foodvalley moet worden aangewezen als koploper- en experimenteergebied, zodat innovaties snel kunnen worden toegepast en geborgd, aldus Brouwer.
Foto: Jan Pieter van der Schans (wethouder Ede), Peter Drenth (Gedeputeerde Provincie Gelderland), Bennie Wijnne (gemeente Barneveld), Henk Veldhuizen (Waterschap Vallei en Veluwe) en Wim Brouwer (LTO Noord) overhandigen het stikstofplan van Regio Foodvalley aan minister Femke Wiersma
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland