Geen+veetransporten+boven+35+graden
Nieuws

Geen veetransporten boven 35 graden

Bij een buitentemperatuur van 35 graden of hoger is veetransport in Nederland niet toegestaan. Op veel plaatsen in Nederland komt deze grens vandaag in zicht. De maatregel geldt voor alle diersoorten en is onderdeel van het hitteprotocol.

De vee- en transportsectoren willen hiermee het risico op hittestress bij dieren zoveel mogelijk beperken. Het hitteprotocol is opgesteld door Vee&Logistiek Nederland in samenwerking met de NVWA. Het verbod op veetransport bij 35 graden of hoger is het sluitstuk van een reeks maatregelen die van kracht worden zodra het warmer wordt.

Protocol start bij 27 graden
Al vanaf 27 graden Celsius treedt een speciaal hitteprotocol in werking. Dat protocol bevat richtlijnen voor onder meer het tijdstip van vervoer, het vermijden van wachttijden en het waarborgen van ventilatie tijdens transport. Vanaf 30 graden gelden er bovendien aangescherpte eisen voor internationaal vervoer, waaronder de verplichte risicoanalyse met weersvoorspellingen en extra controle van de NVWA op exportaanvragen.

Zorgplicht voor de hele keten
Volgens Vee&Logistiek Nederland rust er een gezamenlijke verantwoordelijkheid op alle schakels in de keten: van veehouders en transporteurs tot slachterijen en verzamelcentra. De organisatie benadrukt dat dierenwelzijn voorop moet staan en dat transport onder extreme omstandigheden niet verdedigbaar is. Door duidelijke afspraken te maken en hier ook op te handhaven, moet voorkomen worden dat dieren onnodig lijden tijdens transporten bij hoge temperaturen.

Beoordeling op basis van feiten
Hoewel er geen exacte wetenschappelijke grens is voor het ontstaan van hittestress bij dieren, dienen toezichthouders zich bij handhaving te baseren op feiten en omstandigheden. Het hitteprotocol biedt daarbij een duidelijk kader. Alleen wanneer transporteurs zich niet aan de afgesproken richtlijnen houden, kan de NVWA handhavend optreden. Bij gebrekkige naleving mag transport worden stilgelegd of geweigerd.

Voorzorgsmaatregel voorkomt discussie
Met het stoppen van veetransport boven 35 graden kiezen de vee- en transportsectoren nadrukkelijk voor voorzorg. Het verbod voorkomt discussie, biedt helderheid aan ondernemers en moet bijdragen aan een beter imago van de veetransportsector. Nederland loopt hiermee vooruit op Europese regelgeving, waarin lidstaten worden aangespoord om bij extreem weer aanvullende maatregelen te nemen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    24° / 11°
    0 %
  • Zaterdag
    21° / 14°
    30 %
  • Zondag
    21° / 14°
    95 %
Meer weer