
Europees Parlement steunt inzet op kunstmestvervangers
Het Europees Parlement heeft zich vorige week uitgesproken voor een herziening van de verouderde Nitraatrichtlijn en wil dat er werk wordt gemaakt van het stimuleren van kunstmestvervangers, zoals renure. Daarmee komt het parlement tegemoet aan de oproep van onder meer LTO Nederland, die al langer aandringt op een modernisering van het Europese mestbeleid.
De stemronde vond plaats in het kader van de ontwikkeling van een nieuwe Europese waterstrategie. Deze strategie, een speerpunt van Eurocommissaris voor Milieu Jessika Roswall, moet Europa weerbaarder maken tegen droogte, vervuiling en waterschaarste. Hoewel de definitieve strategie pas later dit jaar wordt verwacht, sprak het parlement zich alvast uit over enkele belangrijke elementen. Zo werd een amendement aangenomen dat pleit voor een snelle herziening van de Nitraatrichtlijn, die al sinds 1991 van kracht is.
Huidige richtlijn belemmert
Volgens LTO Nederland sluit de huidige richtlijn niet aan bij moderne inzichten over nutriëntenbeheer en belemmert deze de inzet van organische meststoffen. De belangenorganisatie voor boeren benadrukt dat juist circulair nutriëntenbeheer, met een grotere rol voor herwonnen stikstof uit dierlijke mest (zoals renure), essentieel is voor duurzame landbouw en waterkwaliteit. Met de steun van het Europees Parlement lijkt de weg naar beleidsvernieuwing geopend. Naast de Nitraatrichtlijn wil het parlement ook het gebruik van kunstmestvervangers actief bevorderen. Die oproep komt op een moment waarop boeren in heel Europa zoeken naar duurzamere en efficiëntere manieren om gewassen te bemesten zonder de waterkwaliteit in gevaar te brengen.
Discussie over waterdoelen
De resolutie bevat ook een oproep aan de Europese Commissie om nieuwe wetgeving te ontwikkelen rond watergebruik en -efficiëntie, met inbegrip van bindende doelen voor de landbouw. LTO is kritisch over dat onderdeel van het voorstel. De organisatie vreest dat Europese regelgeving te weinig oog heeft voor lokale omstandigheden en pleit ervoor om waterbeheer, zoals in Nederland al het geval is, via de waterschappen lokaal te houden.
De Europese Commissie is momenteel bezig met een evaluatie van de Nitraatrichtlijn. LTO heeft via een publieke consultatie gereageerd en benadrukt dat hoewel een goede waterkwaliteit onmisbaar is, de huidige aanpak onvoldoende effectief en te rigide is. Naar verwachting presenteert de commissie later dit jaar haar conclusies. Op basis daarvan kan worden voorgesteld om de richtlijn aan te passen.
Duidelijk signaal vanuit parlement
Met de politieke steun vanuit het Europees Parlement ligt er een duidelijk signaal richting de Europese Commissie dat ruimte moet bieden voor meer circulair nutriëntenbeheer en innovatie in de landbouw.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland