Verschillende+wijzigingen+in+Gecombineerde+Opgave
Nieuws

Verschillende wijzigingen in Gecombineerde Opgave

Er zijn dit jaar verschillende wijzigingen doorgevoerd bij het invullen van de Gecombineerde Opgave. Daarnaast geldt er in 2024 een garandeerde basispremie van 171 euro per hectare.

In 2024 wordt de basispremie gebruikt om de tarieven van de eco-regeling op peil te houden. De premie kan nog hoger uitvallen dan 171 euro, afhankelijk van de uiteindelijke inschrijving voor de basispremie en de ecoregeling. De gegarandeerde basispremie ligt fors lager dan het oorspronkelijke plan voor 2024. Daarin was de premie vastgesteld op minimaal 193 euro en maximaal 221 euro per hectare.
Demissionair LNV-minister Adema heeft er dit jaar ook voor gekozen om de vrijstelling van 4 procent braak mogelijk te maken. De 4 procent mag ingevuld worden met stikstofbindende gewassen of vanggewassen. In de Gecombineerde Opgave - die vanaf 1 maart open is - kan de 4 procent nog niet rechtstreeks worden aangevraagd. In overleg met RVO moet hier nog een werkwijze voor gevonden worden.

Drie nieuwe eco-activiteiten
Ten aanzien van grond zijn er ook verschillende wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn er drie nieuwe eco-activiteiten, te weten: fertigatie, precisiebemesting en precisiegewasbescherming. Bovendien heeft RVO dit jaar de oppervlakte bufferstroken al afgetrokken van de opgegeven oppervlakte mest. Ondernemers kunnen de oppervlakte wel aanpassen als zij het niet eens zijn met de afgetrokken oppervlakte.
Wanneer percelen in een met nutriënten verontreinigd gebied (NV-gebied) liggen, komt er automatisch informatie bij het betreffende perceel over een korting van 5 procent op de stikstofgebruiksnorm per hectare. Ligt het perceel ook in een grondwaterbeschermingsgebied (GWB-gebied) op zand- en lössgrond in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg, dan geldt op dit perceel een korting van 10 procent.

Basispremie 2023 vastgesteld
De basispremie voor de uitbetalingen in 2023 is door LNV-minister Adema vastgesteld op 213,28 euro. De tarieven voor de ecoregelingen blijven op het niveau zoals deze al eerder gemeld zijn, namelijk: 60 euro voor brons, 100 euro voor zilver en 200 euro voor goud. Vanaf april zal RVO de definitieve betalingen voor het jaar 2023 uitvoeren.

Bekijk meer over:

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    19° / 15°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    20° / 11°
    60 %
Meer weer