Nieuwe masterclass melkveehouderij-kalverhouderij
In april 2023 vond er een netwerkbijeenkomst plaats voor zestig erfbetreders melkveehouderij- en kalverhouderij. Na afloop bleek er behoefte voor verdiepende bijeenkomsten over de relatie tussen melkveehouderij en kalverhouderij. Daarom wordt op woensdag 20 september een nieuwe masterclass melkveehouderij en kalverhouderij georganiseerd.
Onafhankelijk kennismakelaar kalverhouderij Henriëtte Rozendaal en Agrivaknet hebben de bijeenkomst opgezet. Rozendaal: “De mogelijke 28-dagenregeling voor jonge kalveren - zoals nu in Duitsland al geldt - roept veel vragen op. Ook de aanstaande nieuwe Europese richtlijnen voor dierenwelzijn hebben een grote impact op zowel de melkveehouderij als de kalverhouderij. Het is belangrijk hier als erfbetreder kennis van te nemen en tevens te bediscussiëren hoe hiermee om te gaan.”
De masterclass heeft als insteek om erfbetreders uit de kalverhouderij en melkveehouderij met elkaar te verbinden. Er komen vier sprekers aan het woord. Vleeskalverdierenarts Niels Geurts van DAP Thewi en melkveehouder en- kalverhouder Bertus Morren gaan in op het management op een kalverhouderij, in combinatie met de 28-dagenregeling. Zo is het de vraag of kalveren gevoeliger zijn voor longziektes en diarree? Of zijn de kalveren juist sterker? Op basis van gegevens van het bedrijf en het managementsysteem van de dierenarts evalueren zij de bedrijfsvoering en hun onderlinge samenwerking.
Derde spreker Martin Westerbeek van Schrijver stalinrichting kent de Duitse markt waar hij onder andere grotere eenlingboxen verkoopt die voldoen aan de nieuwe Europese normen. Hij is bekend met de aanstaande nieuwe regels en verwacht dat het ook in Nederland verplicht wordt om kalveren ruimer en gezamenlijk te huisvesten. Westerbeek zal vertellen wat haalbaar is en hoe veehouders om kunnen gaan met de nieuwe regels. Ook zal hij ingaan op het verzamelen en verbinden van data uit de kalveropfok van de melkveehouderij en kalverhouderij.
De laatste spreker is John Achterstraat, nutritionist bij VanDrie Group. Hij zal het hebben over voeding van het kalf op darmniveau. Achterstraat zal ingaan op de behoefte van het dier, op zowel twee weken als vier weken leeftijd. En ook: wat is de invloed van stress door bijvoorbeeld transport als het kalf jong is of een paar weken ouder. Dit alles bezien vanuit de bouw en functie van het darmkanaal.
Tijdens de masterclass zal er een rondleiding plaatsvinden op het gesloten roséopfok- en afmestbedrijf van familie Van Herk in Geldermalsen. Er is plek voor maximaal 25 personen. Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.agrivaknet.nl.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland