Kleine+1+procent+van+inspecties+leidt+tot+overtreding
Nieuws

Kleine 1 procent van inspecties leidt tot overtreding

Van de 20.727 inspecties bij roodvleesslachterijen heeft 0,84 procent geleid tot een schriftelijke waarschuwing of boetenwaardige overtreding.

Dat blijkt uit de cijfers van de NVWA over de periode juli tot en met december 2021 bij 23 slachterijen (rund, varken, kalf, schaap en geit).

De waarschuwingen en boetes bij slachterijen waar ook kalveren worden geslacht, betreffen voornamelijk de hygiënevoorschriften behorende bij de processtappen die van invloed zijn op bezoedeling van het eindproduct. Denk hierbij aan de voorschriften tijdens slachten, opslag en verpakken van vlees en voorschriften aangaande persoonlijke hygiëne en hygiëne in bedrijfsruimtes.

De NVWA heeft in 2021 extra geïnspecteerd op het reinigen en ontsmetten van veevervoermiddelen (R&O) vanwege doorlopende dreiging van Afrikaanse varkenspest en vogelgriep. Enkele slachterijen waar kalveren worden geslacht hebben in de eerste helft van 2021 meer moeite gehad met de desinfectie van vervoermiddelen. Het betreft hier voornamelijk het bereiden van de gebruiksoplossing van het ontsmettingsmiddel en de juiste concentratie.

In de tweede helft van 2021 was het aantal overtredingen bij deze slachterijen nihil. Het lijkt erop dat de intensieve NVWA-inspecties en monsternames een lerend effect hadden op de naleving van de R&O-regels.

Sommige geconstateerde boeteovertredingen stonden op het moment van het opstellen van de tabellen door de NVWA nog niet vast in verband met lopende bezwaar- en beroepsprocedures aangaande de overtreding. Het aantal daadwerkelijke boeteovertredingen kan daardoor nog lager uitvallen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer