Vanaf+1+oktober+strengere+eisen+voor+vachthygi%3Fne
Nieuws

Vanaf 1 oktober strengere eisen voor vachthygi?ne

Met ingang van 1 oktober 2022 gelden er strengere regels voor de vachthygiëne van kalveren bij levering. Het maximale percentage C-kalveren wordt verlaagd van 60 procent naar 20 procent.

Wanneer vanaf die datum de vachthygiëne van een koppel kalveren negatief wordt beoordeeld, kan de eigenaar een nieuwe beoordeling aanvragen. Bij de herbeoordeling mag echter geen enkel kalf een C-score hebben of dient van alle C-gescoorde kalveren de onderbuik en hakken op dusdanige wijze te zijn geschoren dat het risico op karkasbezoedeling is geminimaliseerd. Als voldaan is aan de voorwaarden, geeft SKV alsnog een kwaliteitscertificaat voor het betreffende koppel.

Volgend jaar besluit de controle-instantie of een eventuele verdere verlaging van het maximale percentage C-gescoorde kalveren noodzakelijk is. Volgens Europese hygiëneregels moeten kalveren schoon op het slachthuis arriveren om het slachtproces zo hygiënisch mogelijk te laten verlopen. De NVWA ziet streng toe op de aanvoer van schone dieren en op de hygiëne tijdens het slachtproces.

Het maken van een verbeterplan, wanneer er te veel vieze kalveren zijn, blijft na 1 oktober 2022 bestaan. Dit plan moet worden ingediend als er meer dan 7 procent (in de maanden oktober tot en met maart) of 5 procent (van april tot en met september) van de kalveren een C-score heeft.

SKV beoordeelt de vachthygiëne aan het einde van de ronde bij het vrijgeven van het koppel voor slacht. De controleur kijkt daarbij naar de meest gevoelige plaatsen voor bevuiling: onderkant buik, poten en achterhand. Wanneer minder dan 10 procent van dit oppervlak bedekt is met harde ingedroogde mest krijgt het kalf de score A. Is tussen 10 en 50 procent bedekt met harde ingedroogde mest dan krijgt het kalf een score B. Bij meer dan 50 procent bevuiling van dit oppervlak krijgt het kalf een score C.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer