Kostprijsstijging+volledig+op+bord+boer
Nieuws

Kostprijsstijging volledig op bord boer

Uit onderzoek van LTO Nederland blijkt dat de kostprijsstijgingen van onder andere veevoer, kunstmest en energie bijna volledig op het bord van Nederlandse boeren en tuinders terecht komen.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de grondstoffenprijzen in voedselketens wereldwijd extreem gestegen. Driekwart van de agrarisch ondernemers kan de gestegen kosten niet doorberekenen aan de volgende schakel in de keten, slechts één op de dertig kan dat wel grotendeels of volledig.

Gemiddeld zijn de uitgaven aan kunstmest met 75 procent gestegen en die van energie (gas, elektriciteit en brandstof) met 50 tot 60 procent. Veevoer is ongeveer 34 procent duurder geworden. Ook gewasbeschermingsmiddelen, uitgangsmaterialen (bijvoorbeeld zaden), onderdelen en loonwerk zijn duurder.

LTO roept afnemers op om de prijs die de boer of tuinder krijgt te indexeren en waar nodig contracten open te breken. “We roepen onze ketenpartners op om hun verantwoordelijkheid te nemen. De prijs die de boer of tuinder krijgt moet worden geïndexeerd aan de nieuwe realiteit van extreem gestegen grondstofprijzen", zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.

De belangenorganisatie wil dat Nederland een voorbeeld neemt aan Frankrijk. De Franse overheid kondigde vorige week een vergelijkbare aanpak aan als speerpunt om de landbouw- en voedselproductie naar de toekomst toe veilig te stellen. Van der Tak: "De keten moet zich nu niet verschuilen achter juridische afspraken van toen de wereld er nog anders uitzag.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    19° / 15°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    20° / 11°
    60 %
Meer weer