Melden+maisteelt+levert+veel+praktisch+gedoe+op
Nieuws

Melden maisteelt levert veel praktisch gedoe op

Een landbouwer die komend jaar mais als hoofdteelt wil inzetten op zand- en lössgrond dient dat uiterlijk op 15 februari 2021 te melden. De regel gaat volgens landbouwers veel praktisch gedoe opleveren.

Voor telers is het niet duidelijk waar ze de meldingen moeten doen en ook niet of het programma waarin dit gebeurt praktisch voldoende getest is. Daarnaast leven er vragen bij pachters. Veelal worden pas in de loop van februari de pachten toegewezen. Omdat de meldingen al snel moeten plaatsvinden, staat de toewijzing van huur- en pachtpercelen dit jaar extra onder druk.

Bovendien is de maisteelt op akkerbouwbedrijven vaak een sluitpost nadat andere akkerbouwgewassen zijn ingedeeld op de beschikbare percelen. Landbouwers zijn daarom geneigd om vooraf veel meer percelen te gaan aanmelden die ze later weer afmelden. Dit zal veel administratieve rompslomp opleveren voor zowel landbouwer als overheid. Wellicht is een omgekeerde melding - melden van percelen waarop géén maïsteelt plaatsvindt – een praktisch betere oplossing.

Na de melding kan de landbouwer de hoofdteelt mais nog wijzigen tot uiterlijk 14 maart 2021. Op het gemelde perceel mag tot 14 maart geen drijfmest of vloeibaar slib uitgereden worden. Wanneer er geen tijdige melding van de maisteelt heeft plaatsgevonden, mag sowieso geen mais geteeld worden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    22° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    18° / 13°
    75 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer