Extern+salderen+mogelijk+in+Brabant+en+Zeeland
Nieuws

Extern salderen mogelijk in Brabant en Zeeland

In de provincies Noord-Brabant en Zeeland is vanaf 15 september extern salderen mogelijk.

Hiermee ontstaat een extra mogelijkheid om projecten met stikstofuitstoot te realiseren, door stikstofruimte over te nemen van veehouderijen die geheel of gedeeltelijk stoppen.

Bij elke transactie komt 30 procent van de overgenomen stikstofruimte ten goede aan de natuur, waarmee per saldo de depositie van stikstof daalt. Ook het tijdelijk verleasen van stikstoruimte wordt met de wijziging mogelijk. In de provincie Limburg is extern salderen al langer mogelijk. Andere provincies nemen hierover de komende tijd besluiten.

Agrarische partijen zijn tegen het voornemen. Ze vinden het besluit veel te voorbarig omdat een deugdelijk stikstofregistratiesysteem nog altijd ontbreekt. In sommige regio’s dreigt hierdoor een ongecontroleerde leegloop van het platteland. Extern salderen is met name wrang voor bedrijven die geen melding nodig hadden omdat ze heel weinig stikstof deponeren. Deze ondernemers hebben volgens de agrarische partijen te goeder trouw gehandeld, maar zijn nu wel ineens vergunningplichtig en formeel zelfs in overtreding.

De provincies Zeeland en Noord-Brabant denken dat extern salderen een oplossing is bij het aanvragen van vergunningen. Met het wegvallen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is het veel moeilijker geworden een vergunning te verkrijgen, omdat de initiatiefnemer ervoor moet zorgen dat de stikstofuitstoot in totaal niet omhoog gaat. Extern salderen geeft initiatiefnemers de mogelijkheid om, door het overnemen van stikstofruimte van een ander bedrijf, ruimte te creëren voor nieuwe ontwikkelingen.

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur in Noord-Brabant: “Vrijkomende stikstofruimte is beschikbaar voor alle economische ontwikkelingen. Daarbij staan we ook open voor initiatieven van de landbouwsector zelf om te zorgen dat er voldoende stikstofruimte voor ontwikkelingen in de eigen sector behouden blijft.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    22° / 12°
    50 %
  • Zondag
    20° / 11°
    60 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
Meer weer