STAF+en+Stikstofclaim+willen+openbaarheid+van+voermaatregel
Nieuws

STAF en Stikstofclaim willen openbaarheid van voermaatregel

De stichtingen Stikstofclaim en Agrifacts (STAF) starten een kort geding, als het ministerie van LNV blijft weigeren de onderbouwing van de voermaatregel openbaar te maken.

Beide organisaties hebben LNV tot vrijdag 17 juli 12.00 uur de tijd gegeven om de informatie op te leveren. Het ministerie van LNV wil per 1 september limieten stellen aan de eiwitgehalten in krachtvoer voor koeien, gedifferentieerd naar grondsoort. LNV heeft de eiwitlimieten zelf afgeleid op basis van steekproeven van melkveebedrijven in het BIN-meetnet. Maar deze LNV-berekeningen stroken niet overal met praktijkcijfers, vinden STAF en Stikstofclaim.

De Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) heeft op verzoek van het ministerie de effectiviteit en de gevolgen van de voermaatregel getoetst. Uit dit advies blijkt volgens STAF en Stikstofclaim onder andere dat LNV heeft gewerkt met kleine steekproeven voor haar berekeningen. De steekproefgroottes voor intensieve en extensieve bedrijven op veen en klei bedragen slechts enkele bedrijven.

Daarnaast wijken een aantal LNV-limieten wijken af van praktijkcijfers, waarin STAF inzage had. LNV laat daarop weten dat zij niet beschikt over praktijkcijfers en derhalve niet met praktijkcijfers heeft kunnen werken. Gezien de kleine steekproef en het ontbreken van goede praktijkcijfers , lijkt het vaststellen van voerlimieten op deze manier onverantwoord, stellen STAF en Stikstofclaim.


Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    22° / 13°
    70 %
  • Donderdag
    21° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    19° / 13°
    70 %
Meer weer