Kalverhouders+uiten+zorgen+over+Brabants+beleid
Nieuws

Kalverhouders uiten zorgen over Brabants beleid

Voorafgaand aan de VVK barbecue in de regio Zuid bespraken bijna honderd kalverhouders donderdagavond 29 augustus de gevolgen van het Brabants beleid. Er heersen veel zorgen over het toekomstperspectief van de kalverhouderij in Noord-Brabant.

Algemene conclusie is dat er een koude sanering dreigt als het huidig beleid in Noord-Brabant niet verandert. Het versneld emissiearm maken van bestaande stallen verhoogt de kostprijs met een veelvoud van de 5 procent die de provincie Noord-Brabant als acceptabel stelt. Ondanks een gezamenlijke lobby van VVK en ZLTO richting beleidsmakers en gedeputeerden blijft het beleid voor de kalverhouderij vooralsnog gehandhaafd.

Rob van Someren, van adviesbureau Van Dun & Van Gerwen, hield de kalverhouders voor welke stappen ze kunnen zetten om de komende maanden te voldoen aan de verplichting om een vergunbare milieuaanvraag in te dienen. Hij adviseert om een zo eenvoudig mogelijke aanvraag te doen. Voor bedrijven onder de vijfhonderd kalveren die verder geen bouwkundige aanpassingen doen kan een melding via het Activiteitenbesluit volstaan.

Bedrijven onder de 1.200 kalveren die een nieuwe stal bouwen of een schuur verbouwen om kalveren te houden, kunnen een aanvraag indienen via een vormvrije MER. Hiermee kunnen ze aangeven meerdere opties te overwegen (luchtwasser, nieuwe innovatie of traditioneel) waardoor ze niet het risico lopen om ammoniakrechten te verliezen. Deze aanvraagprocedure duurt ongeveer zes weken.

Bedrijven met meer dan 1.200 dieren zullen een MER-aanmeldnotitie moeten doorlopen. Deze aanvraag is ingewikkelder en duurt ongeveer een half jaar.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer