Extra+voorschriften+voor+borging+producten
Nieuws

Extra voorschriften voor borging producten

Naar aanleiding van fipronilaffaire in de pluimveesector is ook binnen de kalversector kritisch gekeken naar welke producten op de kalverhouderij worden gebruikt en of deze binnen een geborgd systeem worden aangeschaft.

Gekeken is naar producten zoal diervoeder, strooisel, diergeneesmiddelen, reinigingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen en middelen voor de bestrijding van ongedierte. Een aantal bestaande Vitaal Kalf voorschriften zijn daarom van een extra toelichting voorzien en twee nieuwe voorschriften zijn toegevoegd.

Het ene voorschrift heeft als belangrijkste doel dat kalverhouders kritisch kijken naar producten die gebruikt worden op en rond kalveren, in stallen en op het bedrijfsterrein (voorschrift VK-MA004). Van alle producten moeten kalverhouders nagaan of het product toegelaten is of mogelijk een risico vormt voor de gezondheid van kalveren, kalverhouder of de voedselveiligheid.

Naast of het middel toegelaten is voor het gebruik, moet het ook volgens de gebruiksaanwijzing toegepast worden. Van alle middelen dient de kalverhouder afleverbonnen te bewaren in de administratie.

Het andere voorschrift gaat over de toelating van alle biociden, zoals desinfectiemiddelen, gewasbeschermingsmiddelen en middelen voor de bestrijding van ongedierte. Ze moeten toegelaten zijn via het College van toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en toegepast worden volgens de gebruiksaanwijzing (voorschrift VK-MA005). Dit geldt zowel voor middelen gebruikt voor ontsmetting van de stal, de veewagen, maar bijvoorbeeld ook voor het ontsmetten van laarzen.

De voorschriften zijn te lezen op de site van SBK >>

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer