Import+Belgische+kalveren+mogelijk
Nieuws

Import Belgische kalveren mogelijk

De import van Belgische kalveren jonger dan negentig dagen is weer mogelijk. Dat meldt Landbouwleven.

Na de constatering van blauwtong serotype 8 (BTV8) in België is de handel van kalveren naar Nederland stil komen te liggen. Het verplaatsen naar Nederland van kalveren jonger dan negentig dagen is vanaf donderdag 23 mei toegestaan mits de dieren voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Zo moeten de kalveren met gunstig resultaat zijn getest voor BTV8 via een PCR-test en deze test is op zijn vroegst zeven dagen vóór de verplaatsing uitgevoerd. Ook moeten de kalveren op het moment van de bloedafname behandeld zijn tegen aanvallen door insecten met een uitwendig toe te passen insecticide dat voor gebruik bij runderen is toegelaten. Het insecticide moet volgens voorschrift van de fabrikant worden gedoseerd.

Elk individueel kalf zal gecontroleerd worden of het voldoet aan deze voorwaarden. Vanaf 23 mei 2019 zal het FAVV koppels kalveren certificeren die bestemd zijn voor Nederland en voldoen aan de voorwaarden. Het federaal agentschap is momenteel ook met Italië, Spanje en Slovenië in overleg om soortgelijke bilaterale akkoorden af te sluiten om zo de handel in kalveren te vergemakkelijken.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer