%26lsquo%3BWe+hebben+meer+ratio+nodig%26rsquo%3B
Nieuws

‘We hebben meer ratio nodig’

Rosékalverhouder Kees van Herk is in maart toegetreden tot de LTO-vakgroep Kalverhouderij.

Van Herk houdt in Geldermalsen (Gld) 1.300 kalveren in twee leeftijdgroepen, 650 starters en 650 jonge rosés.

De reden waarom hij toetreedt tot de LTO-vakgroep is tweeërlei. Enerzijds wil hij de sector vooruit helpen. Het thema mest heeft daarbij zijn bijzondere belangstelling. "Ik heb altijd gezegd dat ik nog eens geld ga verdienen aan de kalvermest op mijn bedrijf. In mijn roséstal heb ik daarom een mestschuif aangebracht zodat ik dun en dik kan scheiden."

Scheiden bij de bron is de toekomst, beseft Van Herk zich. "Mineralengrondstoffen zijn eindig en als landbouw moeten we meer circulair gaan werken. Ik zie daarom kansen voor mest en hoop daar binnen de vakgroep mijn steentje aan bij te kunnen dragen."

Ook persoonlijke redenen liggen ten grondslag aan zijn keuze voor de vakgroep. Vanuit zijn voorgaande functies in het landbouwbedrijfsleven heeft hij een groot netwerk opgebouwd. "Nu ik volledig op de boerderij werk, is dat lastiger te onderhouden. Als ondernemer is het belangrijk je netwerk groot te houden, veel mensen te kennen, van elkaar te leren en kennis te delen. Dat kan allemaal binnen de vakgroep.”

Ondanks enkele negatieve maatschappelijke klanken, ziet Van Herk de toekomst van de kalverhouderij positief in. "De maatschappij reageert vanuit emotie. Wellicht kan ik daar vanuit mijn functie in de vakgroep ook wat ratio tegenover zetten. Dat hebben we nodig; laten zien dat we circulair werken met dieren die in de melkveehouderij geen nut hebben en dat we gebruik maken van reststromen van de voedingsindustrie. We zijn geen groeisector maar hebben wel een zeer goed bestaansrecht naast een melkveehouderij die toekomst heeft in Nederland.”

Lees het volledige interview met Van Herk in De Kalverhouder die op 6 april verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer