Nog+ruimte+voor+30%2E000+kuub+kalvermest
Nieuws

Nog ruimte voor 30.000 kuub kalvermest

Na zeven jaar ontwikkelen gaat mestverwerker Greenferm in september van start. Ruim 70 procent van de verwerkingscapaciteit is inmiddels met leveringscontracten afgedekt. Er is nog ruimte voor 30.000 kuub kalvergier, rosékalvermest of rundveemest.

Op de Ecofactorij in Apeldoorn wordt flink gebouwd. Het grondwerk is klaar en de bekisting voor de bebouwing wordt momenteel in orde gemaakt. In mei start de bouw. Greenferm gaat 350.000 kuub mest verwerken: 70 procent varkensmest en 30 procent kalvergier, rosékalvermest of rundveemest.

Deze mestverhouding is volgens eigenaar Willem Berkhof nodig voor een optimale verwerking. Zowel bij de eerste scheiding op de zeefbandpers als later bij de biologie van nitrificatie en denitrificatie komt het nauw hoe de samenstelling van de mest is.

Op dit moment hebben veehouders voor ongeveer 250.000 kuub aan leveringscontracten getekend. De veehouders komen niet alleen uit de buurt van Apeldoorn. Ook in het noorden en zuiden van het land zijn veehouders bereid mest te leveren, merkt Berkhof.

Diegene die aan Greenferm levert, gaat een contract aan van tien jaar. Het poorttarief (exclusief transport) is 11,80 euro per kuub en daar komt 1 euro per kg fosfaat bij. Voor kalvermest, waar ongeveer 1,5 kg fosfaat in zit, betekent dit 1,50 euro extra per kuub.

SMG ziet in Greenferm geen concurrent. Weliswaar is SMG actief in dezelfde regio en liggen de verwerkingskosten bij SMG iets hoger, maar Greenferm moet zich volgens SMG nog bewijzen dat het voor deze prijs op de lange termijn kan blijven verwerken. Daarnaast is de transportafstand naar de Ecofacorij van grote invloed op de prijs.

Lees het volledige artikel over mestverwerker Greenferm in De Kalverhouder die zaterdag 6 april verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer