Belgi%26euml%3B+beperkingsgebied+na+uitbraak+blauwtong
Nieuws

België beperkingsgebied na uitbraak blauwtong

Tijdens een screening door het Belgische voedselagentschap FAVV is het blauwtong serotype-8 virus vastgesteld op enkele dieren van een boerderij in Paliseul.

Het betreft hetzelfde virus als in Frankrijk en Duitsland voorkomt. Het Belgische voedselagentschap FAVV heeft daarom in alle rundvee- en schapenhouderijen binnen een straal van 5 kilometer rond het besmette bedrijf een verscherpt bewakingsplan ingevoerd om na te gaan of het virus daadwerkelijk heeft gecirculeerd.

De eerste resultaten hebben bijkomende besmette dieren aan het licht gebracht op voorlopig vier andere veehouderijen rond Paliseul. Door de verspreiding is heel België ingedeeld als beperkingsgebied. Import van herkauwers uit België is aan regels gebonden en zal door aanvullend onderzoek, quarantaine of vaccinatie lang duren. De Belgische autoriteiten zijn daarbij verantwoordelijk voor de certificering en controle van zendingen.

Diertransporten met herkauwers die door een beperkingsgebied rijden naar een vrij gebied, moeten het vervoermiddel of de dieren behandelen met een in Nederland door het CTGB toegelaten insecticide. De NVWA heeft opgeroepen om alleen middelen te gebruiken die toegelaten zijn voor gebruik als insecticide bij dieren en in dierverblijven.

Het blauwtongvirus wordt overgedragen via besmette knutten (kleine vliegende insecten). Contact tussen herkauwers onderling leidt niet tot verspreiding van het virus.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer