Toegevoegde+waarde+vleesexport+4%2C1+miljard+euro+
Nieuws

Toegevoegde waarde vleesexport 4,1 miljard euro

In 2018 is voor een bedrag van 90,3 miljard euro geëxporteerd aan landbouwgoederen. Dat is een lichte groei van 0,2 procent ten opzichte van 2017. Vlees neemt de derde plaats in wat betreft toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie.

De meeste Nederlandse landbouwproducten worden geëxporteerd naar Duitsland (22,8 miljard euro) en België (10,2 miljard euro). Samen omvatten deze twee landen 36 procent van de totale Nederlandse landbouwexport. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje.

De grootste absolute toenames in de Nederlandse landbouwexport in 2018 betreffen Japan (+110 miljoen euro), Marokko (+93 miljoen euro), Polen (+86 miljoen euro), Rusland (+77 miljoen euro) en China (+66 miljoen euro).

In het rapport staat dat de landbouwexport vorig jaar ongeveer 45 miljard euro opleverde voor de Nederlandse economie: dat is de exportwaarde minus de waarde van de import van goederen en diensten die nodig zijn om goederen te produceren en exporteren. Nederland verdient het meest aan sierteelt (6,0 miljard euro), zuivel en eieren (4,7 miljard euro), vlees (4,1 miljard euro) en groenten (3,8 miljard euro).

Minister Carola Schouten: “De exportcijfers laten opnieuw zien dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector een belangrijke speler is als het gaat om het produceren van voedsel voor een groeiende wereldbevolking.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    25° / 14°
    70 %
  • Woensdag
    21° / 14°
    70 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    70 %
Meer weer