Lichtere+kalveren+tot+20+dagen+op+melkveebedrijf
Nieuws

Lichtere kalveren tot 20 dagen op melkveebedrijf

Jonge kalveren die op veertien dagen leeftijd minder dan 36 kg wegen, moeten voortaan tot hun twintigste levensdag op het melkveebedrijf blijven.

Dat is een van de uitkomsten die staan gepresenteerd in het plan ‘Vitaal, gezond en duurzaam kalf’. Het plan is opgesteld door LTO-Nederland, de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), Stichting Branche organisatie Kalverhouderij (SBK) en Vee & Logistiek Nederland (VLN). Directe aanleiding voor het plan is de moeizame afzet van lichte kalveren op het melkveebedrijf. Voor de vleeskalverhouderij zijn deze dieren niet interessant.

Voor de kalverhandelaar is een belangrijke adviserende rol weggelegd. Hij zal met de melkveehouder overleggen of een kalf voor een verlengde zorgperiode op het melkveebedrijf blijft. In de gekozen aanpak is ook veel aandacht voor bewustwording bij melkveehouders. Zij moeten zich bewust zijn van de positieve effecten die de zorg voor kalveren voor de hele keten heeft. Het gaat vooral om voldoende biest voor de jonge kalveren.

Centraal in de aanpak van de vier partijen is een kalfvolgsysteem (KVS). Hiermee wordt informatie tussen melkveehouder en kalverhouderij gedeeld. Het systeem volgt alle kalveren van dracht tot slacht. In eerste instantie geeft het KVS een beeld waar het kalf is geweest, hoe lang het onderweg was en met welk transportmiddel. Naarmate het systeem zich verder ontwikkelt, worden ook de prestaties van de kalveren op de kalverhouderij inzichtelijk voor de melkveehouder.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 8°
    5 %
Meer weer