Teelt+van+kroos+financieel+nog+niet+interessant
Nieuws

Teelt van kroos financieel nog niet interessant

De teelt van eendenkroos op het rosékalverbedrijf van de familie Kroes in Uddel is technisch mogelijk, maar financieel niet interessant.

Dat is de conclusie na twee jaar pionieren. In 2013 bouwde de familie Kroes een nieuwe roséstal met op de zolder boven de dieren een kas waarin kroos wordt geteeld met mineralen uit de kalvermest en de warmte van de kalveren. Het geoogste kroos kan gebruikt worden als eiwitrijke grondstof in het veevoer.

De gehalten voor zware metalen in het kroos liggen onder de norm. In geen van de monsters is Salmonella aangetroffen. Ook het niveau entero-bacteriën overschreed geen wettelijke grenzen. Daarom is het veilig voedsel voor mens en dier. Kroos bevat hoge gehalten aan eiwitten en hoogwaardige aminozuren en kan daardoor soja vervangen. In het rantsoen is dan wel aanvulling met zetmeel nodig. Tenslotte bevat kroos veel omega-3 vetzuren, wat zorgt voor minder methaan, een gezonder dier en gezonder vet.

De productie van eendenkroos is technisch haalbaar en levert een flinke besparing op de CO2 voetafdruk van kalfsvlees. Ook wordt op het bedrijf van Kroes de aanwezige energie in het voer veel beter benut door de combinatie van mestvergisting en benutting van stalwarmte. Normaal wordt maar 20 procent van het voer benut voer groei. Op het bedrijf van Kroes is dat 80 procent.

Om tot een meer rendabele kroosteelt te komen, is ontwikkeling van nieuwe technologie nodig. Ook kan de rentabiliteit worden vergroot door andere, meer hoogwaardige toepassingen, te vinden voor het kroos, bijvoorbeeld als grondstof voor humane voeding.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    22° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer