IBR situatie Duitsland gewijzigd
Voor de importmogelijkheden van kalveren vanuit Duitsland naar Nederland verandert er door de Duitse IBR-verordening niets.
Runderen en kalveren van niet-IBR vrije bedrijven mogen verzameld worden op een niet-IBR-vrij verzamelstation. De voorwaarde is, dat ze daarna op export gaan. Vorig jaar zijn meer dan 300.000 kalveren uit Duitsland in Nederland geïmporteerd.
Duitsland werkt net als Nederlandactief aan het officieel vrij worden van IBR in de rundveestapel. Maar met de nieuwe verordening heeft de Duitse binnenlandse handel echter wel een probleem; daar is het verzamelen van dieren van niet-IBR vrije bedrijven vanaf 1 januari 2006 niet meer mogelijk. In principe moeten nu in Duitsland dieren van niet IBR-vrije bedrijven rechtstreeks naar hun bestemmingsadres vervoerd worden. Dus een tussentijds verblijf op een verzamelstation mag niet meer.
Genoemde verordening zou, na een overgangsperiode, ingaan op 1 april 2005.
Na protest vanuit de Duitse primaire sector en handel, maar ook vanuit het PVE en het NBHV is de datum opgeschoven naar 1 januari 2006. Deze datum is nu definitief.
Een groot deel van de Duitse bedrijven, vooral in de zuidelijke deelstaten, staan achter de verordeningen. Dit, omdat hier de bedrijven voor negentig procent of meer IBR-vrij zijn.
IBR is de afkorting van Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis. Deze griepaandoening komt zowel bij koeien als bij jongvee voor. Het is een besmettelijke ontsteking van neus, keel en luchtpijp bij het rund. De veroorzaker is een herpesvirus, en de bijzonderheid van herpesvirussen is dat het dier geïnfecteerd raakt, maar de ziekte zich slechts af en toe openbaart. Op dat moment kan het zieke dier andere besmetten.
\n \n\nMeest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland