Akkoord over twee categorieën kalfsvlees
Kalfvlees in Europa moet ingedeeld worden in twee categorieën: één categorie voor dieren jonger dan acht maanden en een categorie voor dieren van acht tot twaalf maanden.
Over deze tweedeling zijn het de vertegenwoordigers van de grootste kalfsvleesproducerende landen in Europa op 3 november in Brussel eens geworden. Hiermee lijkt een einde te komen aan een discussie over de definitie van kalfsvlees die al een paar jaar duurt.
De vertegenwoordigers van de verschillende landen waren bijeengekomen op initiatief van de Productschappen Vee en Vlees (PVE). Nederland was met een grote delegatie afgereisd. Naast LTO-vakgroepvoorzitter Bert Loseman en de vakgroepleden Harry van den Berg en Hans Luyerink waren ook Jos Jongerius en Frans van Dongen van de PVE aanwezig, evenals twee vertegenwoordigers van het Centraal Overleg Vleessector (COV): Henny Swinkels (Van DrieGroup) en Willem Jorissen (Pali Group).
Grote belangen
De belangen voor Nederland waren groot. Rosékalfsvlees wordt al 25 jaar op grote schaal geproduceerd. Naast traditionele kalverhouders zijn de laatste jaren ook veel stierenhouders op deze wijze van vleesproductie overgestapt. Als het vlees van dieren van acht tot twaalf maanden rundvlees zou moeten heten, zoals Frankrijk en Italië vanaf begin dit jaar opperen, zou dat nadelig kunnen zijn voor het rendement van de rosésector. Het vlees kan hierdoor structureel goedkoper worden.
Andere naam
In Brussel hebben de vertegenwoordigers nu afgesproken dat er twee categorieën mogelijk zijn voor dieren onder de twaalf maanden. Het begrip kalfsvlees blijft echter voorbehouden aan dieren tot acht maanden. Voor rosékalfsvlees moet een andere naam gezocht worden waar de naam kalf niet in voor komt. Deze eis stellen Frankrijk en Italië. Het is nog niet volledig uitgediscussieerd of rosévlees in het land van herkomst ? voornamelijk Nederland en Spanje ? toch kalfsvlees mag blijven heten.
Cultuurverschillen
De discussie over de definitie van kalfsvlees in Europa komt voort uit de cultuurverschillen en tradities rond de productie en consumptie van kalfsvlees. Frankrijk kent alleen kalfsvlees van vrij jonge dieren, witvlees, Nederland kent naast wit kalfsvlees ook rosékalfsvlees en Spanje produceert weer een ander soort: ternera, vlees van dieren tot maximaal veertien maanden. Vooral Italië, Frankrijk en Duitsland ? waar de grote consumenten van kalfsvlees zitte n - willen de consument duidelij ker aangeven wat jong kalfsvlees werkelijk inhoudt. Nederland en Spanje willen graag hun eigen traditie behouden. Eind november praten de partijen weer verder.
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland