Rosés voortaan graasdieren

\n\n

Rosés voortaan graasdieren

 

Rosés worden vanaf komend jaar aangemerkt als graasdieren. Hierdoor kan de mest van de rosébedrijven afgezet worden op derogatiebedrijven.

 

Dit heeft de minister bekend gemaakt in het Vierde Actieprogrmma van de Nitraatrichtlijn. Bedrijven met rosévleeskalveren kunnen hierdoor makkelijker de mest kwijt.

 

Mestafzet moeilijk
Ongeveer een kwart van de miljoen kalveren die in Nederland worden gehouden zijn rosékalveren. Op circa 300 bedrijven worden deze kalveren gehouden naast melkvee. Bij de inwerkingtreding van het nieuwe stelsel van Meststoffenwet en ?regelgeving in 2006, werden rosékalveren geschaard onder staldieren. Dat maakt het voor de bedrijven die zowel melkvee als rosékalveren houden, moeilijk de mest van de rosékalveren op een goede manier te verantwoorden.

 

Stalbalans lastig
Volgens de regels voor staldieren moet dat door middel van een stalbalans. In de praktijk blijkt dat lastig omdat rosékalveren op die gemengde bedrijven hoofdzakelijk leven van een op het bedrijf geproduceerd rantsoen van ruwvoer. De samenstelling van dat voer is niet eenvoudig te bepalen. Een stalbalans geeft daarom geen betrouwbaar beeld. Om aan dat bezwaar tegemoet te komen is besloten deze diercategorie voortaan aan te merken als graasdier.

 

Aangifte forfaitair
Consequentie is dat de mestproductie van rosékalveren voortaan kan worden verantwoord met excretieforfaits. Rosévleeskalverhouders kunnen dus forfaitair aangifte doen in plaats van via stalbalansen.

\n \n\n

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer