\n Regelmatig bemonsteren noodzakelijk\n
\n Waterkwaliteit beïnvloedt gezondheid kalveren\n
\n \n | \n \n | \n \n Een slechte waterkwaliteit kan problemen met huid,\n lever en darmen veroorzaken en het vlees te rood maken.\n Regelmatig controleren van het watercircuit op het\n bedrijf is noodzakelijk.\n\n | \n
\n ?Omdat kalverhouders hoge eisen stellen aan de waterkwaliteit,\n adviseren we ze vaak om een onderhoudscontract af te sluiten",\n stelt Geert de Jong, After Sales manager bij de firma Remon.\n ?De installatie is vaak te ingewikkeld en daarnaast vervallen\n de garanties als de veehouder er zelf aan sleutelt." \n
\n \n Bij de definitieve oplevering van een\n ontijzeringsinstallatie, onderzoekt het onafhankelijke\n laboratorium van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD)\n in Deventer de kwaliteit van een watermonster uit deze\n installatie. De belangrijkste kenmerken hiervan zijn\n hardheid, ijzer-, mangaan- en zoutgehalte.\n \n | \n \n | \n | \n
\n Waterkwaliteit koudwatervat\n
\n Op het bedrijf van Maatschap Van Rossum is een apart melk- en\n waterleidingsysteem aangelegd. Een deel van het opgepompte\n bronwater gaat naar een boiler, die het opwarmt tot 85 à 90\n graden Celsius om eventuele bacteriën in de aan te maken melk\n te voorkomen. De melkleidingen worden tweemaal per dag na de\n melkverstrekking schoongespoeld met heet water van 85 tot 90oC\n en daarna met koud water. De rest van het bronwater gaat naar\n het koudwatervat dat de kalveren voorziet van vers\n drinkwater.
\n In het algemeen laat de contractgever de waterkwaliteit\n onderzoeken. Bij maatschap Van Rossum neemt een\n vertegenwoordiger van de VanDrie Group tijdens elke ronde één\n watermonster uit het koudwatervat.\n
\n | \n \n | \n \n Het eigen laboratorium analyseert dit monster op ijzer\n (norm lager dan 0,1 ppm), hardheid (norm tussen 5 en\n 15oD), uiterlijk en kleur. De VanDrie Group betaalt\n deze periodieke monstername en analyse. Maatschap Van\n Rossum ontvangt een analyserapport en naar aanleiding\n hiervan krijgen ze het advies om wel of geen\n maatregelen te nemen.\n \n | \n
\n Water via drinknippel\n
\n Maatschap Van Rossum verstrekt extra water aan zijn kalveren\n via een apart waterleidingsysteem. De dieren kunnen het water\n opnemen via een drinknippel in de trog. Het voordeel van extra\n water verstrekken is volgens maatschap Van Rossum, dat\n achterblijvende kalveren altijd water tot hun beschikking\n hebben. Zo droogt een achterblijver niet uit, wanneer het geen\n melk drinkt. Water stimuleert de penswerking, waardoor een kalf\n sneller zal herstellen. Een drinknippel in de trog voorkomt\n watervermorsing en bespaart dus kosten. Maatschap Van Rossum\n controleert tweemaal per dag of alle troggen schoon zijn,\n voordat de kalveren melk krijgen.
\n Verder wordt gekeken of ze gezond zijn. Als een kalf geen\n drinklust heeft, is er iets mis met de gezondheid. Ook is aan\n de hand van de waterstand op de watermeter van het\n ontijzeringssysteem te zien, wat de dagelijkse wateropname is.\n Het registreren van de wateropname kan afwijkingen signaleren\n wat er op wijst dat er met de diergezondheid iets aan de hand\n is.\n
\n Effecten van slecht water\n
\n Het water in het eerste deel van het watercircuit wordt dus\n regelmatig bemonsterd en geanalyseerd. Maar vanaf de boiler of\n koudwatervat tot de drinkbak of nippel van de kalveren kan nog\n van alles fout gaan met de waterkwaliteit. Dit geldt zowel voor\n kalverhouders die bronwater verstrekken, als voor kalverhouders\n die leidingwater geven.
\n Volgens Guillaume Counotte van de Gezondheidsdienst voor Dieren\n is het zo, dat kalverhouders in eerste instantie vage klachten\n melden bij hun dierenarts over lagere groei en slechtere\n voeropname. Na onderzoek blijkt vaak een bacteriële\n verontreiniging in de waterleiding de oorzaak te zijn. De GD\n heeft daarom onlangs een project opgestart in samenwerking met\n Denkavit en Alpuro. In dit project wordt van het water uit de\n drinknippel of de drinkbak een monster genomen en\n geanalyseerd.
\n Van vervuild drinkwater nemen kalveren minder op. Ook geur- en\n smaakveranderingen van het water zorgen ervoor dat de\n wateropname van de dieren achterblijft. Verstopp ing van\n drinknippels door kalk- of ijzeraanslag kan de watertoevoer\n zelfs volledig blokkeren. Een verlaagde wateropname gaat\n gepaard een met verlaagde voederopname. Uiteindelijk leidt dit\n tot slechtere groei- en productieresultaten. Bovendien kunnen\n ziekten zich via vervuild drinkwater verspreiden.
\n Bacteriën, schimmels, gisten en algen gedijen goed bij\n voldoende vocht en warmte. Algen, die huid, lever- en\n darmproblemen veroorzaken, kunnen zich ontwikkelen bij een\n watertemperatuur boven de 20 graden Celsius. Zelfs na\n desinfecteren van waterleidingen is het soms mogelijk, dat de\n binnenkant van leidingen bedekt is met een aanslag.
\n Om dit te voorkomen, kan een kalverhouder een waterabonnement\n afsluiten bij de GD. Een erkende monsternemer van de GD neemt\n dan jaarlijks een watermonster op een plaats waar de\n kalverhouder dat wil. Hij krijgt dan een volledige beoordeling\n van de werkelijke kwaliteit van het drinkwater: helderheid,\n geur, kleur, bezinksel, mineralen, zouten, metalen, het\n kiemgetal en E. C o li-ge tal. Regelmatige controle van de\n waterkwaliteit is noodzakelijk, omdat zieke kalveren als gevolg\n van vervuild water meestal pas later zichtbaar worden.\n
\n \n Tips\n\n
| \n
\n \n\n
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland