Europese productiecapaciteit te ruim

\n\n

\n Markt\n

\n Sector lijdt nog steeds fors verlies
\n Europese productiecapaciteit te ruim\n

\n De prijsstijging van half augustus tot half september (en\n wellicht ook daarna) van blank kalfsvlees is lang niet\n voldoende om de economische verliezen, waarmee de sector sinds\n begin dit jaar kampt, te verbeteren. Daarvoor waren de nuchtere\n kalveren veel te duur. In de sector rijst de vraag of de\n productiecapaciteit in Europa niet te groot is geworden.\n

\n Ook in de vakantieperiode van dit jaar verliep de afzet van\n Nederlands kalfsvlees zoals gewoonlijk moeizaam. De\n slachterijnotering van zwartbonte witvleeskalveren kwam vrijwel\n steeds uit op zo?n ?3,50 per kilo geslacht gewicht. Daarmee\n bleef deze notering 75 à 85 eurocent lager dan die van vorig\n jaar. Toen hadden deze dieren als zwartbont nuchter kalf tussen\n ?175,- en ?195,- gekost. Desondanks viel er van deze dieren ?\n die tussen half augustus en medio september slachtrijp waren -\n nog enige winst te behalen.
\n Dit jaar moest er voor de in maart ingezette nuka?s ?10,- tot\n ?30,- meer worden betaald maar werden ook de voerkosten van de\n kalveren aanzienlijk hoger. Dit veroorzaakte verlies; volgens\n de integraties aanvankelijk wel tot ?150,- per afgeleverd\n kalf.
\n Na half augustus, en eerder dan gewoonlijk, begonnen de\n vleesverwerkers zich na hun vakantie weer te bevoorraden.\n Seizoensmatig kwam er tevens meer vraag naar (het duurdere)\n achtervlees. De slachterijno teringen stegen. Aanvankelijk\n voorzichtig, later met enkele vrij forse stappen. Half\n september 2005 viel er voor het blanke kalfsvlees gemiddeld 45\n eurocent per kilo méér te maken dan half augustus. Slachtrijpe\n zwartbonte kalveren van pakweg 150 kilo geslacht gewicht\n brachten hiermee zo?n ?70,- per stuk meer op , maar dit waren\n dieren die als nuka ?10,- tot ?35,- per stuk méér hadden\n gekost.
\n Aldus bleef van de genoemde meeropbrengst van ?70,-, in\n vergelijking met de inkomsten van vorig jaar aanzienlijk minder\n over. Half september was de sector per saldo nog steeds\n verliesgevend. De vleeskalverhouderijsector kwam ongeveer\n ?65,-à ?75,- per kalf tekort.\n

\n Consumentenprijs hoog
\n Medio september - bij het sluiten van deze editie - zag het er\n naar uit dat de uitbetaalprijs van de geslachte kalveren nog\n zou stijgen naar ?4,40 per kilo betaalbaar gewicht, om\n vervolgens in de periode tot 1 november ongeveer op dit niveau\n te blijven: Althans, mits zich geen onvoorziene negatieve\n ontwikkelingen waaronder dierziekten of ander onheil zouden\n voordoen..
\n Uiteraard valt een uitbetaalprijs van ?4,40 op\n consumentenniveau veel hoger uit. Niet uit sluiten is dat dit\n niveau in november en/of december te hoog zal blijken te zijn\n voor een vlotte afname van het kalfsvlees door slagerijen,\n grootwinkelbedrijven en consumenten.
\n Vorig jaar hebben de vleesverkopers dit al meegemaakt. Half\n september stond toen de notering voor slachtrijpe zwartbonte\n kalveren op ?4,50. Maar al kort daarna bleek dit niveau niet\n meer te handhaven. Half oktober 2004 brachten de geslachte\n zwartbonte kalveren nog amper ?4,20 per kilo op en half\n november nog maar ?4,15, om ve rvolgens richting kerstmis en\n jaarwisseling weer te stijgen tot ?4,40.\n

\n De kalverhouders leverden in september 2004 kalveren af die als\n nuka minimaal ?190,- hadden gekost. De slachtrijpe kalveren van\n oktober waren als nuka met gemiddeld ?210,- nog duurder. De\n novemberkalveren hadden als nuka gemiddeld ?180,- gekost. Voor\n de decemberkalveren was in 2004 als nuka ?220,- neergelegd. Op\n al deze kalveren is vorig jaar geen of nauwelijks winst\n gemaakt.\n

\n Nuchteren (te) duur
\n De dure nuchtere kalveren vormen hét grote probleem van de\n vleeskalverhouderij. Voortdurende pogingen van inkopers voor\n integraties ten spijt om de nuka-prijzen te drukken, zullen\n hieraan weinig veranderen. Zeker niet op korte termijn. Er is\n en blijft voorlopig grote vraag naar kalveren.
\n Sinds afgelopen voorjaar wordt deze vraag extra aangewakkerd\n door uitbreiding van de productiecapaciteit. Uitkomsten van\n recente tellingen zijn er niet. Maar in de sector overheerst de\n indruk dat de Franse en met name de Italiaanse kalverhouders,\n na de ombouw van hun stallen naar groepshuisvesting, meer\n vleeskalveren zijn gaan houden. Internationaal opererende\n voederfabrikanten schatten dat de Fransen met 2 à 3% hebben\n uitgebreid en de Italianen met 5%.\n

\n Ook Nederland breidt uit
\n Aangemoedigd door hun goede financiële resultaten in 2004 en\n 2003 hebben ook een aantal vrij grote Nederlandse\n vleeskalverhouderijen hun productiecapaciteit uitgebreid.\n Uiteraard willen zij allemaal goed bezet draaien. Daarvoor zijn\n meer nuchtere kalveren nodig dan voorheen. Maar daar blijkt\n steeds moeilijker aan te komen, laat staan voor een\n schappelijke prijs. In de inmiddels 25 landen tellende EU\n groeit de rundvestapel niet meer. Deze neemt zelfs met 2 à 3%\n per jaar af. Dus worden er ook steeds minder kalveren geboren.\n De import uit landen die vorig jaar tot de Europese Unie zijn\n toegetreden, heeft hierin tot dusverre niet voldoende\n verlichting gebracht.
\n Wel wordt binnenkort misschien weer de import mogelijk van\n nuka?s uit het Verenigd Koninkrijk. Maar waarschijnlijk zal de\n kalfsvleessector de Britse kalveren voorlopig moeten laten voor\n wat ze zijn. Op het Europese vasteland hebben consumenten\n namelijk nog steeds de tv-beelden uit Engeland voor ogen van\n gekke ko eien en brandstapels van runderen uit mkz-regio?s.\n Daarom mijden zij Engels vlees.\n

\n  \n

\n \n\n

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    22° / 5°
    0 %
  • Zondag
    23° / 7°
    0 %
  • Maandag
    23° / 8°
    0 %
Meer weer