ZLTO+start+spoedprocedure+tegen+provincie
Nieuws

ZLTO start spoedprocedure tegen provincie

ZLTO start een tussentijdse spoedprocedure om te voorkomen dat Brabantse veehouders uiterlijk 1 juli 2020 nieuwe vergunningen moeten hebben aangevraagd voor stalsystemen die volgens de provincie op zijn laatst op 1 januari 2022 geïnstalleerd moeten zijn.

ZLTO heeft hiervoor een provisionele vordering ingediend bij de rechtbank in Den Bosch Voor koeien zijn er speciale vloeren beschikbaar, stelt voorzitter Wim Bens, en voor zeugen met kleine biggen is er één stalsysteem beschikbaar. “Maar voor een groot aantal andere dieren, zoals dragende zeugen, vleesvarkens, konijnen, geiten en vleeskalveren, zijn die er niet. Daar is installatie van een luchtwasser de enige mogelijkheid om te voldoen aan de nieuwe normen.”

Dat veel veehouders in Brabant straks – onder druk van aangescherpt beleid – zijn aangewezen op luchtwassers, is volgens Bens opmerkelijk. “Juist bij de provincie groeien de twijfels over luchtwassers. Uit oogpunt van brandveiligheid en omdat een luchtwasser niks doet aan het stalklimaat.” Het beleid van de provincie dreigt volgens ZLTO zelfs oplossingen, die het stikstofprobleem bij de bron kunnen aanpakken, in de kiem te smoren.

Momenteel dienen zich kansrijke innovaties aan die de veehouderij in Brabant verder kunnen verduurzamen. Die innovaties moeten een kans krijgen. Bens: “Daar zijn onze inspanningen op gericht en daarover blijven we in gesprek met de provincie.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer