Wakker+Dier%3A+welzijn+Ierse+vleesveehouderij+onder+de+maat
Nieuws

Wakker Dier: welzijn Ierse vleesveehouderij onder de maat

Een undercoverteam van Wakker Dier stelt dat het dierenwelzijn op Ierse vleesveebedrijven onder de maat is.

In de winter van 2017/2018 heeft de groep dertien Ierse rundveehouderijen bezocht. De selecte steekproef is gehouden in twee regio’s waar veel runderen worden gehouden. De boeren hadden toestemming gegeven om de stallen te betreden en foto’s te maken. Zes van de dertien veehouders voldeden volgens Wakker Dier aan het kwaliteitssysteem SBLAS-keurmerk.

De dierenwelzijnsorganisatie trof op acht bedrijven, waaronder SBLAS-gecertifeeerde bedrijven, vervuilde en volle stallen aan waar de dieren op roosters leven. Daarnaast gebeurt volgens de organisatie het onthoornen en castreren niet diervriendelijk. Wakker Dier stelt dat in de zomer de dieren in weides kunnen lopen maar in de wintermaanden het dierenwelzijn flink te wensen over laat.

Het Ierse voedsel- en exportagentschap Bord Bia verwerpt de beschuldigingen. Dierenwelzijn is volgens de organisatie een van de vier speerpunten van het Ierse kwaliteitssysteem SBLAS. Van de tachtigduizend Ierse rundveebedrijven zijn er vijftigduizend gecertificeerd. Door het ontbreken van informatie over de bezochte Ierse bedrijven, kan Bord Bia niet bevestigen of deze boeren SBLAS- gecertificeerd zijn.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer