Volop+tevredenheid+over+kwaliteit+oudere+Duitse+kalveren
Nieuws

Volop tevredenheid over kwaliteit oudere Duitse kalveren

Handelaren en integraties zijn positief over de eerste koppels Duitse kalveren die in het nieuwe jaar zijn gearriveerd. De kwaliteit is meer dan goed: ze zijn zwaarder en vitaler. Voor sommige kalverhouders is het wel zoeken naar de juiste voerstrategie omdat de verschillen in gewicht groter zijn.

Nu Duitse kalveren minimaal 28 dagen oud zijn voordat ze het melkveebedrijf verlaten, zijn ze gemiddeld 10 tot 15 kilo zwaarder. Het gewicht van de eerste zending Duitsers die Marcel Pet in week 3 importeerde was gemiddeld 65 kilogram. Pet koopt kalveren in voor rosékalverhouders. “Het gros zit tussen de 55 en 65 kilo. Dat valt alleszins mee. We moeten ook niet vergeten dat het in de eerste weken van januari niet zo’n heel goed weer is geweest. Vochtig en veel regen. Dan mag je alleen maar blij zijn met de kwaliteit die de melkveehouders leveren”, aldus Pet.

Hij geeft wel toe dat de gewichten verder uit elkaar liggen dan voorheen. Er zitten kalveren bij die over de 90 kilo gaan. Sommige hebben meer dan vier weken bij de koe gezogen. Die zijn zeer luxe ‘opgevoed’. Ook geven Duitse melkveehouders hun kalveren vaak aangezuurde volle koemelk. “Er zitten dus best wel wat verwende kalveren tussen. Je kunt niet verwachten dat een Nederlandse kalverhouder ze op die manier doorvoert. De groei die deze groep nu heeft, zal wel iets minder worden.”

Het mooiste is volgens Pet om een koppel op het bedrijf te krijgen van 50 tot 65 kilo en die normaal – niet te luxe – is gevoerd. Daar kan volgens hem de Nederlandse kalverhouder het beste mee uit de voeten. Hij snapt dat kalverhouders nu nog niet goed weten hoe ze met deze nieuwe soort kalveren om moet gaan. De gewichten liggen verder uit elkaar en ook het voerregime dat ze gehad hebben is zeer wisselend. “Kalverhouders leren snel hoe ze hiermee om moeten gaan. Over een jaar weten ze niet beter.”

Ook Bert Eggens, manager vleeskalverhouderij bij Denkavit, is blij verrast door de kwaliteit van de kalveren. “Ze zijn vitaler, sterker en lopen vlotter. Dat werkt fijn.” Wel zijn ze hierdoor moeilijker over de weegschaal te loodsen. Dat maakt het werken met oudere kalveren een stuk fysieker. Ook Eggens vindt dat Duitse melkveehouders hun dieren goed hebben verzorgd gedurende de eerste levensmaand. Hij schat dat de kalveren gemiddeld 10 tot 15 kg zwaarder zijn dan vóór 31 december 2022.

Hoewel de Duitse kalveren in week 3 en 4 van januari heel veel spreiding vertoonden in gewicht, lijken de kalveren vanaf week 5 een stuk uniformer. De Duitse markt heeft zich volgens Eggens even opnieuw moeten zetten, ook wat betreft prijs. Hij schat dat de gemiddelde prijs voor kalveren minimaal 30 euro hoger ligt. De kalveren die nu een maand oud zijn, starten goed op en vreten goed: “De hogere gewichten en sterkere kalveren gaan ons zeker helpen met een betere gezondheid en het terugdringen van het medicijngebruik.”

De Duitse markt van de jonge kalveren heeft nog steeds te maken met een wisselend aanbod vanaf 1 januari 2023. Volgens cijfers van RVO heeft er in de eerste week van 2023 geen import plaatsgevonden. In week 2 waren het nog geen duizend dieren. Pas in week 3 kwam die import weer op gang, maar waren de dieren niet uniform met gewichten van 40 tot 90+ kg. Vanaf week 5 lijkt er weer lijn te komen in het aanbod van Duitse kalveren, geven handelaren aan.

Lees het complete artikel in vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 1 februari verschijnt.

Importcijfers Duitse kalveren 2022 en 2023

JaarWeek 1Week 2Week 3Week 4Totaal
202217.92813.14412.17711.49054.739
20230 79511.65911.61324.067

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer