Vleessector+boos+over+framing+slachterijen+in+Tweede+Kamer
Nieuws

Vleessector boos over framing slachterijen in Tweede Kamer

Het Tweede Kamerdebat van 17 mei 2022 over misstanden in slachterijen stond bol van framing, stelt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

Dat er wordt gesproken over ‘voortdurende misstanden’ schiet de vleesorganisatie in het verkeerde keelgat. COV verwijst daarbij naar de Naleefmonitor van de NVWA. Die toont aan dat Nederlandse slachterijen op of nabij 100 procent scoren op een volledige naleving van de dierenwelzijnsregels.

De vleessector ergerde zich vooral aan de afgevaardigden van PvdD, SP, GL en D66. Deze Kamerleden schetsen volgens de COV een beeld dat niet klopt. Zo deden ze een oproep om camera’s op te hangen in slachterijen, terwijl alle slachterijen al met cameratoezicht werken onder naleving van de NVWA, met uitzondering van de zelfslachtende slagers .

Ook stellen deze partijen dat alle camerabeelden eigendom zouden moeten worden van de overheid. GroenLinks wil de beelden zelfs openbaar online zetten. COV vindt dat deze voorstellen een onaanvaardbare inbreuk zijn op de privacy en de veiligheid van medewerkers van slachterijen en medewerkers van de NVWA en KDS.

De vier partijen vroegen ook om een verlaging van de slachtsnelheid. Landbouwminister Staghouwer antwoordde dat er geen enkele reden is voor het verlagen van de slachtsnelheid en dat hiervoor geen juridische basis bestaat.

Uiteindelijk leverde het debat achttien moties op die volgens COV overwegend “overbodig, onnodig en onuitvoerbaar” zijn. “Slachterijen zitten niet stil: zij versterken hun eigen cameratoezicht verder met kunstmatige intelligentie. Zo wordt gegarandeerd 100 procent van de handelingen met dieren bekeken en beoordeeld.

BoerBurgerBeweging stelde voor dat bedrijven, waar het systeem met kunstmatige intelligentie goed functioneert, toe kunnen met een minder intensieve controle door de NVWA.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer