Vijfhonderd+koeien+geruimd+nabij+Limburgse+grens
Nieuws

Vijfhonderd koeien geruimd nabij Limburgse grens

In het Duitse Waldfeucht is nabij het Limburgse Koningsbosch en Maria-Hoop koeiengriep (IBR) geconstateerd op een melkveebedrijf. Alle vijfhonderd dieren worden geruimd.

IBR steekt in Duitsland regelmatig de kop op. Begin februari nog op een bedrijf net over de grens in Haaksbergen. Omdat Duitsland de IBR artikel-10 status heeft, mag er niet geënt worden. Nederland overweegt de aanvraag van de artikel-9 status.

Binnen Europa is afgesproken dat een land met de artikel-10 status tot ruiming van de veestapel moet overgaan als IBR zich openbaart. Het ministerie van Landbouw van Noord-Rijn Westfalen heeft deze maatregel overgenomen.

Bij een uitbraak van IBR op een bedrijf vindt er in beperkte mate verspreiding naar andere bedrijven plaats. Bij een veedichtheid van meer dan 20 rundveebedrijven binnen een straal van één kilometer is er een grotere kans op verspreiding, stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren in Nederland. Een goede bedrijfshygiëne is noodzakelijk.

IBR wordt veroorzaakt door Bovine Herpesvirus type 1 (BoHV1). Dit virus is verwant aan het Aujeszky-virus en andere herpesvirussen. Na besmetting is een rund levenslang virusdrager. Het virus kan jarenlang in de koe aanwezig blijven zonder dat het ziekte veroorzaakt. Vervolgens kan het ineens weer actief worden, bijvoorbeeld na een periode van weerstandsvermindering zoals na transport, ziekte of afkalven.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer