%27Verbod+op+import+Ierse%2C+Deense%2C+Tsjechische+en+Baltische+kalveren%27
Nieuws

'Verbod op import Ierse, Deense, Tsjechische en Baltische kalveren'

LNV-minister Carola Schouten wil de import van kalveren uit verre landen stoppen. In haar voortgangsrapportage duurzame veehouderij benoemd ze specifiek de landen Denemarken, Tsjechië, Ierland en de Baltische Staten.

10 procent van de import komt van verre landen. Hoewel dat mag in een interne markt, vindt de minister dat dit moet stoppen omdat volgens haar het welzijn van nuchtere kalveren te veel wordt aangetast. Binnen de EU-landbouwraad gaat ze pleiten voor aanpassing van de Transportverordening zodat lange transporten (langer dan 8 uur) van jonge kalveren en slachtdieren worden afgeschaft.

In de huidige Transportverordening staat dat jonge kalveren na 9 uur transport moeten drinken en dat veewagens die worden ingezet voor lange transporten (meer dan 8 uur) drenksystemen dienen te hebben die geschikt zijn voor de betreffende diersoort.

Ook gaat de minister vanaf 2021 strenger handhaven op het drenksysteem in vrachtwagen bij import van kalveren. Tot nu toe mogen die vrachtwagens uitgerust zijn met metalen drinknippels. Omdat die niet geschikt zijn voor lang transport van jonge kalveren, zijn ze in Nederland verboden voor de export van jonge dieren. Sinds 2017 zijn Nederlandse excportveewagens uitgerust met flexibele spenen.

Importeurs die vanaf 2021 in overtreding zijn, worden beboet. Bij herhaalde overtredingen kan de NVWA de vervoerder een tijdelijk verbod opleggen om kalveren te vervoeren op Nederlands grondgebied. Een dergelijk verbod heeft volgens de minister alleen zin als Duitsland en België ook gaan handhaven. Hierover is ze in gesprek met vertegenwoordigers van die landen. Het stoppen van lang transport bevordert de kringlooplandbouw, stelt Schouten, dierenwelzijn en een lagere milieubelasting maken hier een integraal onderdeel van uit.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer