Sectorpartijen+uiten+zorgen+over+pilots
Nieuws

Sectorpartijen uiten zorgen over pilots

De kalverhouderij en melkveehouderij zetten met verschillende projecten al grote stappen in duurzaamheid, laten secorpartijen in een verklaring weten. Ze willen daarom de huidige initiatieven verder uitbouwen en zien weinig in de extreme scenariostudies die de minister voorstelt.

In de verklaring - ondertekend door onder andere SBK, LTO, Vee&Logistiek Nederland en NAJK - laten de partijen weten dat het goed is dat ook de minister de scenariostudies niet ziet als een blauwdruk voor de toekomst, maar als denkoefening om samen met de sector kansen in kaart te brengen.

Daarbij maken de partijen zich zorgen over de uitwerking van de pilots. Dit zal gedaan moeten worden met bedrijven die een afspiegeling zijn van de gehele sector. Ook moet er op voorhand duidelijkheid komen over de financiële impact op individuele bedrijven en de sector als geheel. Het verdienmodel moet nadrukkelijk betrokken worden.

De sector gaat er vanuit dat de minister de juiste volgorde hanteert bij het opzetten van de pilots en dat de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek (waaronder de PPS Vitaal en gezond kalf) nadrukkelijk betrokken worden voordat scenariostudies omgezet worden in pilots.

De sectorpartijen onderstrepen het belang van integraliteit en hechten er waarde aan dat inspanningen op gebied van dierenwelzijn niet onbedoeld inspanningen op gebied van klimaat, stikstof of biodiversiteit negatief beïnvloeden. Om bovenstaande redenen én omdat de sector de verkenning naar de praktijk zeer belangrijk vinden, willen de partijen graag betrokken worden bij het tot stand komen van de pilots. Realiteitszin bij het nemen van de volgende stappen is daarbij belangrijk, vinden ze.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    19° / 8°
    10 %
Meer weer