Schuiven+met+opzetdatum+kan+interessant+zijn
Nieuws

Schuiven met opzetdatum kan interessant zijn

Kiezen voor leegstand door het verschuiven van de opzetdatum kan helpen het saldo te verhogen.

Kalverhouders die hun kalveren onder de acht maanden afleveren, hebben weinig tot geen speelruimte bij het bepalen van de afleverweek: de leeftijd van de kalveren bepaalt in grote mate wanneer de dieren naar het slachthuis gaan. Deze vaste wetmatigheid houdt in dat de nuka-prijs bij opzet van de kalveren én de vleesprijs bij afleveren, een grote invloed hebben op het uiteindelijke rendement. De Kalverhouder heeft de marktcijfers van de laatste vijf jaar op een rij gezet door het saldo (opbrengst vleeskalf minus nuka-prijs) over de laatste vijf jaar te berekenen.

Allereerst maakt deze berekening inzichtelijk dat de prijsdynamiek voor houders van blanke kalveren anders uitpakt dan voor houders van jonge rosés. Het houden van blanke kalveren is het meest interessant in de eerste vier maanden van het jaar, jonge rosés halen het hoogste saldo in de laatste vier maanden van het jaar.

Daarnaast kunnen kalverhouders die hun dieren voor eigen rekening houden, met deze berekening de ideale opzetmaanden kiezen. Opzetten van jonge rosés in november/december, betekent in veel gevallen dat ze midden in de zomer op de markt komen. Zeker met de huidige mestkosten van 25 euro per kuub (voor ongecontrateerde mest) is het voor sommige bedrijven interessanter om de opzetdatum te verschuiven naar januari/februari.

Ook het opzetten van jonge rosés op het moment dat de nuka’s sterk gaan stijgen (rondom week 20) geeft een veel lager saldo dan wanneer gewacht wordt met het opzetten tot week 29. Uiteraard ligt de afweging voor ieder bedrijf anders. Vaste lasten (rente/aflossing) en wel of geen eigen grond (mestafzetkosten) zijn in deze afweging het meest bepalend. Een berekening met de accountant aan de hand van de gepubliceerde cijfers, kan echter verrassende inzichten geven voor een individueel kalverbedrijf.

Ook voor houders van blanke kalveren is kiezen voor een leegstand een serieuze optie. Integraties en handelaren doen dit vaak al. Kalverhouders hebben met de hoge mestafzetkosten daarbij nog een extra reden om een opzetstrategie te kiezen waarbij de grootste saldodippen omzeild worden.

Lees het complete artikel in De Kalverhouder die zaterdag 13 oktober verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer