Schouten+stelt+10+miljoen+euro+beschikbaar+voor+pilots
Nieuws

Schouten stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor pilots

Om de scenario’s in de praktijk te testen, wil landbouwminister Schouten pilots optuigen. Voor veehouders die hiermee aan de slag gaan, stelt ze 10 miljoen euro beschikbaar. Het gaat daarbij volgens haar vooral om projecten waarbij de kalveren langer op het 'moederbedrijf' blijven. Het ontwikkelen van nieuwe concepten zal meerdere jaren in beslag nemen.

De scenariostudie die de bewindsvrouw vandaag openbaar heeft gemaakt geeft volgens haar aan welke systeemveranderingen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de diergezondheid en het dierenwelzijn in de kalverhouderij. De scenariostudie was volgens haar nodig omdat de toekomstvisie van SBK onvoldoende was op het punt van duurzaamheid.

De demissionair minister vindt vooral dat er verbeteringen nodig zijn op het vlak van dierenwelzijn, waaronder bloedarmoede, (lang) transport van kalveren en ongeschikte vloeren. In Europa pleit ze voor een aanpassing van de transportverordening waardoor kalvertransport langer dan acht uur verboden wordt. Ook vindt Schouten het antibioticagebruik nog te hoog. Sinds 2009 is het gebruik met 51 procent gedaald maar een verdere verbetering van de kalvergezondheid is volgens haar nodig waardoor kalveren minder last hebben van long- en borstvlies ontsteking.

Dierziektepreventie ziet de minister als de hoeksteen van een duurzame kalverhouderij. Alleen als kalveren gezond zijn en blijven, kan het antibioticumgebruik in de sector dalen tot een aanvaardbaar niveau. Het bij elkaar brengen van jonge, vatbare kalveren van verschillende herkomsten vormt volgens haar het grootste risico voor de kalvergezondheid. Deze scenariostudie ziet ze als een nieuwe invalshoek om het gesprek over een duurzame kalverketen te voeren, inclusief de melkveehouderij. "Dit vraagt om een transitie van een systeem, dat kost tijd."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer