Schouten%3A+%26%23039%3BGeen+discussie+over+omvang+veestapel%26%23039%3B
Nieuws

Schouten: 'Geen discussie over omvang veestapel'

Minister Schouten van Landbouw vindt een discussie over de omvang van de veestapel in Nederland contraproductief. Ze zet de kringlooplandbouw centraal en ziet de omvang van de veestapel daarvan als een afgeleide.

Dat bleek vorige week tijdens de behandeling van de landbouwbegroting over 2019. Wanneer er gediscussieerd wordt over de omvang van de veestapel betrekken alle partijen hun eigen loopgraven, stelt ze. "Dat vind ik niet zo'n zinvolle discussie want daarmee kom je uiteindelijk echt geen centimeter verder."

De bewindsvrouw zoekt liever naar manieren waarop partijen elkaar wel kunnen vinden. Het goed vormgeven van de kringlooplandbouw is daarbij een voorwaarde. Wat de omvang van de veestapel dan wordt, kan ze niet aangeven. Ze geeft wel aan dat er acties lopen om de veestapel te verkleinen, waaronder het opkopen van varkensrechten.

In het debat liet Schouten verder weten dat kleinschalig niet altijd per definitie beter is. "Wij moeten volgens mij dus niet de discussie voeren of groot goed of groot fout is, maar onder welke randvoorwaarden en condities wij willen dat die productie wordt vormgegeven."

De ene keer betekent dat volgens haar, dat een bedrijf kleinschaliger is en voor de regionale markt produceert. De andere keer is het een bedrijf dat met een heel geavanceerde stal goed bezig is met emissies en dierenwelzijn, en voor de internationale markt produceert.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer