Ruiming+besmette+nertsenbedrijven+uitgesteld
Nieuws

Ruiming besmette nertsenbedrijven uitgesteld

De ruiming van de besmette nertsenbedrijven wordt uitgesteld tot dinsdag. Animal Rights is een rechtszaak gestart tegen de beslissing tot ruiming.Omdat het risico bestaat dat het coronavirus langdurig blijft circuleren op nertsenbedrijven hebben de ministers Schouten (landbouw) en De Jonge (volksgezondheid) besloten de besmette bedrijven te ruimen. Het besluit kwam tot stand op advies van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z). Animal Rights vindt de beslissing tot ruimen voorbarig.

Het OMT-Z stelt dat pups antistoffen hebben tegen het virus wanneer hun moeders al op een eerder moment zijn geïnfecteerd. Doordat de maternale immuniteit gaat afnemen komen er vijf tot zes keer zoveel vatbare dieren op het bedrijf als bij de aanvang van de besmetting toen er alleen nog drachtige moederdieren aanwezig waren. Hierdoor kunnen veel meer dieren worden besmet en dat verlengd de duur van de besmetting op een bedrijf.

Als er volgende week toch tot ruiming wordt overgegaan, worden de kadavers afgevoerd voor destructie. Na de ruiming moeten de stallen een periode leeg blijven totdat het risico is geweken dat nog levend virus in de stallen aanwezig is. Daarna worden de stallen schoongemaakt en ontsmet. Om verspreiding van de verwilderde katten van de besmette bedrijven te voorkomen, zullen deze op het bedrijf worden gevoerd.

Foto via Pixabay

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer