Ros%3Fkalverhouders+experimenteren+met+speenbak
Nieuws

Ros?kalverhouders experimenteren met speenbak

Wat doe je volgend jaar met Duitse kalveren van 70 kg die een maand lang aan een speen gestaan hebben? Lukt het om deze dieren uit de emmer of trog te laten drinken? En zo nee: is een speenbak een oplossing? Enkele rosékalverhouders experimenteren met dit alternatief voersysteem en willen daarmee meteen de factor arbeid verlagen.

Kalveren van 40 tot 45 kilo zijn redelijk eenvoudig bij te sturen van drinken aan een speen naar drinken uit een emmer. Als ze tussen de 55 en 65 kilo zijn, is dat lastiger. Deze dieren zijn veel sterker en laten de kop niet zomaar naar beneden begeleiden. Wanneer kalveren vijf weken oud zijn als ze op het kalverbedrijf arriveren – zoals volgend jaar de Duitse kalveren – speelt dit fenomeen nog meer.

Rosékalverhouders Erik en Twan Hag uit Haaksbergen (Ov) hebben veel ervaring met zware kalveren. Via Pali Group krijgen ze kalveren die 55 tot 60 kilo wegen bij aankomst. “Het is een hele sport om deze lummels uit de trog te laten drinken”, zegt Erik. “En de drijfspenen zijn we beu. De binnenkant raakt op den duur versmeerd. Die melk die daar doorheen gaat, kan niet goed zijn voor het kalf.”

Om van het ongemak af te zijn – en voor te sorteren op kalveren uit Duitsland die 28 dagen oud zijn – experimenteert de familie Hag met een speenbak. Dit is een voorraadbak waarin 35 liter melk kan en waaraan zes spenen zitten. De bak wordt aan het voorhek van het hok gehangen via een adapter. Hiermee is het mogelijk om de bak na het voeren op de kop te hangen zodat kalveren er niet bij kunnen en de laatste druppels melk uit de bak stromen.

De Haaksbergers hebben bij twee koppels de speenbak getest. Ze zijn erg enthousiast. Kalveren drinken veel beter de melk en lijken ook zwaarder op het moment dat ze gespeend worden dan hun soortgenoten die melk uit de trog drinken. Hard bewijs hebben Erik en Twan niet, want de kalveren zijn niet apart gewogen. Dat kalveren het goed doen aan een speenbak komt volgens Reineke Wennemars van Enjoy Calf Feeding door het zuigen op de speen. Ze doen ongeveer vier minuten over een maaltijd terwijl drinken uit het melkbakje of de trog maar dertig seconden duurt.

Door het lange en harde zuigen, produceren kalveren meer speeksel waarin biocarbonaat zit. Dit buffert de zuurgraad van de lebmaag waardoor de vertering beter verloopt. Een ander voordeel van het lange zuigen is het verdwijnen van de zuigbehoefte van het kalf na het drinken. Daardoor komen urinedrinkers op bedrijven met een speenbak minder voor. Kalverhouder Wim van Elp uit Punthorst (Ov) is het hiermee eens. Daarnaast zijn de dieren ook gezonder, merkt hij: er is minder antibiotica nodig en individueel bijspuiten komt veel minder voor.

Twan Hag ziet nog een ander voordeel van het werken met een speenbak: de besparing op arbeid. Dat begint als de kalveren op het bedrijf arriveren. Het lossen van de kalveren gaat daardoor veel sneller omdat eenlingboxen niet meer aanwezig zijn. Ook het voeren van de melk kost minder tijd.

Lees het volledige artikel in De Kalverhouder die zaterdag 9 oktober verschijnt.



Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer