Rechter+kijkt+naar+NVWA%2Dtarieven
Nieuws

Rechter kijkt naar NVWA-tarieven

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) gaat zich in december buigen over de tariefverhogingen die de NVWA doorvoert.

Op 1 januari wil het kabinet een verhoging doorvoer van 30 miljoen euro. De kosten van boeren, tuinders, kwekers, vissers, verwerkende industrie gaan dan omhoog van 100 miljoen naar 130 miljoen euro per jaar. COV (vleesverwerkers), POV (varkens) en Vee&Logistiek Nederland (veetransport) zijn boos over deze eenzijdige lastenverzwaring die bovenop de enorme inflatie komt waarmee bedrijven in de landbouwsector nu al te maken hebben.

In de brief van 11 november 2022 waarin minister Adema de nieuwe NVWA-tarieven aankondigt, stelt de bewindsman dat er goed overleg met de landbouwsector heeft plaatsgevonden over die tarieven. De sectorpartijen bestrijden dit. Volgens het COV doet de minister alsof hij grotendeels tegemoet komt aan de wensen van de landbouw: "Dat is pertinent niet waar."

De landbouwsector heeft zich volgens COV hevig verzet tegen het eenzijdig invoeren van nieuwe NVWA-tarieven. Ook moeten er nog afspraken gemaakt worden over het waarborgen van de efficiency van de NVWA. De Europese regelgeving bepaalt dat de overheid haar lasten niet zonder meer kan doorschuiven naar ondernemingen.

Om de tarieven van de NVWA transparant en acceptabel te maken, zijn overheid en landbouwsector begin 2022 het 'Programma Herziening Kostprijs en Tarieven NVWA' gestart. Halverwege de uitvoering van dit programma heeft de minister de nieuwe NVWA-tarieven aangekondigd. Daarmee wijkt hij af van de afspraken in het programma. De nieuwe tarieven zijn voor de landbouwsector niet acceptabel.

Het vertrouwen in het ministerie van LNV en de NVWA is ondertussen tot het nulpunt gedaald. Er is al jarenlang strijd over de tarieven van de NVWA. In Europese regelgeving is vastgelegd welke kosten de overheid aan het bedrijfsleven mag doorberekenen. De ondernemers vinden dat de NVWA veel meer in rekening brengt dan toegestaan is. In december van dit jaar zal het CBB zich daarover buigen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer