Rapport+Remkes%3A+weinig+hoop+op+opvolging
Nieuws

Rapport Remkes: weinig hoop op opvolging

Boeren hebben een broos vertrouwen in het advies van bemiddelaar Remkes. Over de opvolging van het rapport door de overheid koesteren ze weinig hoop.

Dat blijkt uit de ledenconsultatie van LTO Nederland naar aanleiding van het vorige week verschenen stikstofrapport van Remkes. LTO-leden geven de inhoudelijke voorstellen een 5,8. De vraag of het rapport bijdraagt aan een betere verstandhouding tussen overheid en agrarische sector wordt beoordeeld met een 5,5. Er is iets meer hoop dat het voorstel leidt tot een Landbouwakkoord. Deze vraag kreeg een 6,2.

LTO Nederland deelt de inzichten uit de ledenenquête met het kabinet, zodat de uitkomst meegenomen kan worden in de aanstaande kabinetsreactie. Voorzitter Sjaak van der Tak constateert dat er een stevige vertrouwenscrisis is tussen kabinet en agrarische sector: "Het advies biedt voorzichtige openingen tot herstel daarvan, maar ik begrijp de terughoudendheid bij boeren heel goed."

Het ligt volgens hem nu bij het kabinet om het rapport van Remkes serieus te nemen en daarmee de scepsis van boeren en tuinders weg te nemen. Boeren zouden het goed vinden om de stikstofaanpak breder te benaderen dan enkel juridisch of ecologisch. De vraag over dit onderwerp kan rekenen op een 6,7. Het laagst scoort het idee om tot een vorm van zonering te komen (4,6) en het voorstel van een grondbank (4,8).

Het voorstel om binnen een jaar zeshonderd piekbelasters te beëindigen wordt algemeen gezien als een te korte uitvoeringsperiode. Ook moet vrijwilligheid centraal blijven staan. Met 2471 respondenten is de uitslag van deze enquête representatief te noemen voor de achterban van LTO Nederland.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer