Rabobank%3A+%26lsquo%3BNiets+doen+is+geen+optie+meer%26%23039%3B
Nieuws

Rabobank: ‘Niets doen is geen optie meer'

Iedere boer die een positie wil behouden in de Nederlandse veehouderij moet stappen maken in duurzaamheid. Niets doen is geen optie meer, zegt Carin van Huët van Rabobank Nederland in Melk van het Noorden.

De directeur Food & Agri van de grootste geldverstrekker van de Nederlandse landbouw wordt ondervraagd over het afnemende krediet dat de bank heeft uitstaan bij boeren in Nederland, terwijl het krediet in de agrarische sector buiten Nederland juist groeit.

Volgens Van Huët gaat de veehouderij er anders uitzien: "Als je ziet wat er aan wet- en regelgeving is en er nog aan komt, dan verwacht ik dat de omvang van de veestapel terug gaat lopen, ook in de melkveehouderijsector." Er gaat volgens haar de komende jaren echt wat veranderen. Niet alleen op de boerderij maar in de hele keten zijn stappen nodig voor een verantwoorde voeding met minder ecologische impact, stelt ze.

Duurzaamheid is ook een steeds belangrijker item bij het kredietbeleid. Hiervoor heeft de bank een duurzaamheidsmatrix ontwikkeld waarin de mate van duurzaamheid per sector wordt vastgesteld. Deze matrix speelt een steeds prominentere rol bij financieringsaanvragen. "Zo willen we boeren stimuleren om in beweging te komen."

Duurzaamheid en een op export gerichte landbouw hoeven volgens de Rabobank-directeur elkaar niet te bijten. "Ik ben van mening dat kringloop niet ophoudt bij de landsgrenzen. Voor elke koe die je uit Nederland weghaalt, heb je in de meeste andere landen twee nodig om hetzelfde te produceren. In Nederland lopen we qua duurzaamheid en dierwelzijn wereldwijd voorop."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 8°
    10 %
Meer weer