Ook+na+1+oktober+groenbemester+zaaien
Nieuws

Ook na 1 oktober groenbemester zaaien

Wanneer de onderzaai in mais is mislukt, mag er ook na 1 oktober nog een groenbemester gezaaid worden. Dat hebben het ministerie van LNV en de NVWA besloten.

Controleurs van de NVWA houden er rekening mee dat de onderzaai mislukt kan zijn en dat er bij een controle na de maisoogst geen of weinig gewas zichtbaar is. Telers hebben echter wel een inspanningsverplichting (voldoende zaad op een goede manier aangebracht) en een resultaatverplichting (bedekte bodem). Is de onderzaai mislukt, dan moet de teler opnieuw actie ondernemen.

Wanneer de mais vóór 1 oktober geoogst is en opnieuw ingezaaid, voldoet de onderzaai aan de regels. Wordt de mais bij een mislukte onderzaai na 1 oktober geoogst, dan mag het perceel toch ingezaaid worden met vanggewassen die volgens de regels alleen vóór 1 oktober gebruikt hadden mogen worden, zoals bladkool, bladrammenas, gras en Japanse haver. Bij controle moet de teler wel kunnen laten zien dat er onderzaai heeft plaatsgevonden en dat er normaal gesproken een vanggewas had gestaan.

Het zaaien van een hoofdteelt met granen na 1 oktober blijft uiteraard ook mogelijk.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  13° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
 • Dinsdag
  10° / 3°
  30 %
Meer weer