Ongediertebestrijding+per+1+januari+aangescherpt
Nieuws

Ongediertebestrijding per 1 januari aangescherpt

Per 1 januari 2023 zijn de wettelijke eisen voor ongediertebestrijding aangescherpt.

Voor de bestrijding van ratten en muizen geldt vanaf die datum een verplichte integrale aanpak waarbij eerst de beschikbare preventieve en niet-chemische maatregelen ingezet moeten worden. Als laatste stap kan een beroep worden gedaan op chemische middelen.

Het inzetten van chemische middelen mag alleen op bedrijfslocaties die gecertificeerd zijn volgens IPM Knaagdierbeheersing. Ook moet de bestrijder een IPM-KBA licentie hebben. Dit betekent dat het vanaf 1 januari 2023 niet langer is toegestaan om met de KBA-licentie zelf de bestrijding te doen.

Kalverhouders die zelf ongedierte willen bestrijden, moeten aanvullende scholing volgen en het bedrijf laten certificeren. Het inhuren van een gecertificeerde ongediertebestrijder kan natuurlijk altijd. Op de website Keurmerk Plaagdiermanagement staat welke bedrijven beschikken over de module IPM Knaagdierbeheersing.

Naast de juiste certificering gelden er ook eisen aan de gebruikte middelen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van SBK. Daarnaast kan het beoogde middel gecheckt worden in de databank van het Ctgb. Hier staan ook de voorwaarden voor gebruik en toelating.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    21° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer