Onderzoek+naar+ziekteverwekkers+in+de+kalverhouderij
Nieuws

Onderzoek naar ziekteverwekkers in de kalverhouderij

In januari 2022 starten het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) een onderzoek in de kalverhouderij naar zoönosen.

In het onderzoek wordt gekeken naar ziekteverwekkers die dieren bij zich dragen waar mensen ziek van kunnen worden. In voorgaande jaren is hetzelfde soort onderzoek uitgevoerd bij andere sectoren binnen de veehouderij, onder andere vleesvarkens, leghennen en melkvee.

Het voornaamste doel van het onderzoek is het verzamelen van actuele informatie over welke ziekteverwekkers kalveren bij zich dragen. Daarnaast wordt onderzocht of veehouders, medewerkers en gezinsleden dezelfde ziekteverwekkers ook bij zich dragen. Ook wordt onderzocht of er bedrijfskenmerken zijn die verschillen tussen bedrijven waar de ziekteverwekkers wel of niet worden gevonden. Deze kennis geeft inzicht in hoe deze infecties kunnen worden voorkomen en bestreden.

Via een steekproef worden tweehonderd kalverbedrijven (honderd blankvlees en honderd rosé) geselecteerd voor het onderzoek. Geselecteerde bedrijven ontvangen een brief. Inspecteurs van de NVWA bezoeken op afspraak de bedrijven en verzamelen mestmonsters en neusswabs in de stallen. De veehouder vult samen met de inspecteur een vragenlijst in over het bedrijf. De monsters worden onderzocht op de aanwezigheid van acht bacteriesoorten en één parasiet, namelijk Campylobacter, Salmonella, Listeria, ESBL-producerende bacteriën, colistine-resistente bacteriën, MRSA, STEC, Cryptosporidium.

Het RIVM vraagt eigenaren van deze bedrijven en hun gezinsleden en medewerkers of zij ook willen deelnemen aan het onderzoek. Deelnemers wordt gevraagd om twee ontlastingsmonsters en een neusswab af te nemen en op te sturen. Hierin wordt gekeken of de onderzochte bacteriën en parasieten ook bij mensen op het bedrijf voorkomen.

Veehouders kunnen, wanneer zij dit willen, de uitslagen van de onderzoeken op hun bedrijf ontvangen. De uitslagen van deze onderzoeken hebben géén consequenties voor de onderzochte dieren of de deelnemende bedrijven.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer