Onderzoek+naar+terugdringen+emissies+door+management
Nieuws

Onderzoek naar terugdringen emissies door management

Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) in Barneveld is op zoek naar acht veehouders met blanke kalveren om de komende jaren het effect te meten van managementmaatregelen op stalemissies.

Bij voorkeur vallen de bedrijven onder de regio Food Valley (Gelderse Vallei). Doel van het onderzoek is om te kijken of het huidige stelsel van vergunningen op basis van standaard emissiefactoren kan worden vervangen door een stelsel waarbij emissies continu worden gemeten door sensoren in de stal.

Tijdens het onderzoek krijgen veehouders inzicht in de werkelijke stalemissie op hun bedrijf waarna ze hierop kunnen bijsturen via het nemen van voer- en managementmaatregelen. Daarnaast krijgen veehouders inzicht in de luchtkwaliteit in de stal (zoals CO2 en relatieve vochtigheid). Door daarop te sturen verbetert het stalklimaat dat weer voordelig is voor de gezondheid van de dieren en de verzorgers van de dieren.

Op de bedrijven wordt een stal of afdeling uitgekozen waarin twee jaar lang de luchtkwaliteit en de emissies gemeten worden. In het eerste jaar worden de emissies bepaald bij een normale bedrijfsvoering. In het tweede jaar kunnen kalverhouders aanpassingen doen in voer- en managementmaatregelen om de luchtkwaliteit in de stal en de emissies uit de stal zo veel mogelijk te verbeteren.

Kalverhouders kunnen de resultaten van de sensoren continu volgen op een smartphone, tablet of computer. Aanpassingen en bijzondere gebeurtenissen moeten bijgehouden worden in een logboek. De kalverhouders werken gedurende het tweede jaar samen met bedrijfscoaches en onderzoekers voor het maximaliseren van de emissiereductie.

Het praktijkcentrum werkt binnen dit onderzoek samen met Wageningen Livestock Research en LTO Noord. Ook houders van vleesvarkens en leghennen kunnen meedoen. Het onderzoek valt onder het project Boer aan het Roer waarin de regio Foodvalley streeft naar een versnelling van de ontwikkeling van toekomstbestendige stallen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    16° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
Meer weer