Nederland+produceert+te+veel+ammoniak
Nieuws

Nederland produceert te veel ammoniak

De ammoniakemissie in Nederland in Nederland is hoger dan het emissieplafond.

Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer na aanleiding van een analyse van de uitstoot in 2017. Volgens haar zijn er enkele nieuwe bronnen en zijn bepaalde bronnen in 2017 onvoldoende meegenomen. Onder andere wijst ze op mestbewerking en mestverwerking en stikstofuitscheiding uit dierlijke mest.

Naast ammoniak is er ook meer uitstoot van niet-methaan vluchtige organische stoffen (NMVOS). Deze stoffen komen vooral door kuilvoer en mestverwerking. De emissieplafonds voor Nederland zijn vastgelegd in de NEC-richtlijn en het Göteborg-protocol.

Aangezien de overschrijdingen in het verleden hebben plaatsgevonden en niet alle emissiebronnen bekend waren ten tijde van het vaststellen van de emissieplafonds in 1999, gaat de staatssecretaris een verzoek doen om de emissieplafonds aan te passen bij de Europese Commissie en de Verenigde Naties.

Van Veldhoven acht het niet waarschijnlijk dat er vanaf 2020 opnieuw een overschrijding plaats zal vinden. In het kader van het Programma Aanpak Stikstof wordt er in Nederland volgens haar al gewerkt aan het verlagen van de ammoniakemissies.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer