Meerdere+IBR%2Dgevallen+in+Noord%2DNederland
Nieuws

Meerdere IBR-gevallen in Noord-Nederland

In een korte periode na Kerstmis hebben in een klein gebied in Noord Nederland zes melkveebedrijven hun IBR-vrije status verloren.

Op drie bedrijven waren er positieve neusswabs met duidelijke symptomen en sterfte van volwassen koeien. Het blijkt een ongewoon virulente uitbraak, waarbij lokale verspreiding via erfbetreders zeer aannemelijk is.

De Gezondheidsdienst (GD) adviseert extra te letten op hygiënemaatregelen om versleep tussen buurt- en contactbedrijven te voorkomen en kennis over uitbraken te delen met erfbetreders in hetzelfde werkgebied. Zij kunnen maatregelen nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Het is volgens GD belangrijk alert te zijn op symptomen (neus- en/of ooguitvloeiing, snurken, koorts, verminderde eetlust, daling melkproductie, verwerpen en soms sterfte) om niet achterop te raken in de bestrijding. Vaccinatie is volgens GD een belangrijk middel om verdere verspreiding tussen bedrijven en binnen een bedrijf te voorkomen.

Voor de rest is het jaar 2022 wat betreft IBR-bestrijding in Nederland gunstig verlopen met weinig (12) tankmelkomslagen op vrije melkveebedrijven en weinig (7) positieve neusswabs op rundveebedrijven waar IBR-virus is aangetoond.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
  • Maandag
    19° / 10°
    20 %
Meer weer