%26lsquo%3BLaat+sector+niet+creperen+als+aangeschoten+wild%26rsquo%3B
Nieuws

‘Laat sector niet creperen als aangeschoten wild’

LNV-minister Carola Schouten gaf woensdag nogmaals aan geen trek te hebben in het financieel ondersteunen van de kalversector. VVK-voorzitter Hans Luijerink vindt dat de bewindsvrouw de sector niet kan laten creperen als aangeschoten wild.

In een schrijven aan de Tweede Kamer reageerde Schouten woensdag 21 oktober op een brief die kalverhouder Piet Middelburg naar de vaste Kamercommissie landbouw heeft gestuurd (zie nieuwsbericht van 1 oktober: ‘Onrecht is onrecht’).

De minister constateert dat kalfsvlees het hele jaar door wordt geproduceerd en kalverslachterijen beschikken over vrieshuizen om kalfsvlees in te vriezen voor perioden dat het aanbod de vraag overtreft. Ook wijst ze naar de inspanning die ze gedaan heeft voor een particuliere opslagregeling voor kalfsvlees (van dieren jonger dan acht maanden) die overigens door de Europese Commissie niet is toegekend.

Het feit dat de kalversector zelf maatregelen heeft genomen om de kalfsvleesprijzen te stabiliseren, en er nu een voorzichtig herstel van de vleesprijzen zichtbaar is, betekent volgens haar dat een heroverweging van steunmaatregelen niet meer aan de orde is.

VVK-voorzitter Hans Luijerink constateert dat de minister weinig van de sector begrijpt. Ze doet volgens hem alsof de sector enkel bestaat uit integraties en slachterijen die via voergeldcontracten het verlies aan inkomsten voor kalverhouders dempen. “Maar bijna 40 procent houdt kalveren voor eigen rekening. Die groep kan geen aanspraak maken op handelsmarges die integraties en slachterijen wel hebben. Dit jaar lijden deze kalverhouders tonnen verlies per bedrijf. Het zijn verliezen die onder normale marktomstandigheden de komende vijf jaar niet terugverdiend worden.”

De VVK-voorzitter voorziet dat de verliezen dit jaar verder blijven oplopen. “De toegerekende kosten in de rosésector - zoals aankoop van jong kalf en voer - worden voorlopig nog niet vergoed, laat staan de vaste kosten zoals huisvesting, rente en aflossing.” Luijerink vindt dat de minister deze groep vrije kalverhouders niet als aangeschoten wild kan laten creperen: “Van een christelijke en naar eigen zeggen sociale partij verwacht ik meer empathie. Ik heb het idee dat dit uitrookbeleid haar goed uitkomt. Het gebeurt nu alleen wel over de rug van hardwerkende familiebedrijven. Maar goed, het is nog steeds niet te laat voor haar om van gedachten te veranderen.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer