LTO%3A+overheid+verantwoordelijk+voor+falende+borging
Nieuws

LTO: overheid verantwoordelijk voor falende borging

De teleurstellende uitspraak van de Raad van State over de juridische borging van twee emissiearme stalvloeren is een hard gelag voor boeren die nog geen definitieve Wnb vergunning hebben en deze stalsystemen toepassen, zegt LTO Nederland.

De belangenorganisatie houdt de overheid hiervoor verantwoordelijk: “Boeren horen niet het risico te dragen van falende juridische systemen, de overheid is hiervoor verantwoordelijk", zegt voorzitter Sjaak van der Tak. Voor boeren wiens investering nu onder water staat moet de overheid daarom met een generieke oplossing komen, vindt hij.

Stalsystemen worden pas toegelaten na een wetenschappelijk traject en vaststelling op de zogeheten Rav-lijst van het ministerie van I&W. Een ondernemer moet vervolgens, mits het systeem goed wordt toegepast, kunnen vertrouwen dat de boel klopt, vindt LTO. Met de uitspraak van de Raad van State op 7 september 2022 geeft de hoogste rechter aan dat dit niet het geval is.

De vrees bestaat dat dit voor meerdere stalsystemen gaat gelden en dat het fundament van het bredere stelsel, de Rav-systematiek, wordt aangetast. Van der Tak: "De overheid moet zich ten volste inspannen om dat te voorkomen. Innovatie in stalsystemen, één van de belangrijke pijlers onder de verduurzamingsambities, blijft daarmee stevig overeind.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer