Kort+geding+om+stikstofdata
Nieuws

Kort geding om stikstofdata

Nu het kabinet en de provincies nieuwe stikstofwetging willen invoeren, eisen Mesdag Zuivelfonds en Stichting Stikstofclaim een heldere onderbouwing van dit nieuwe beleid met berekeningen en data.

Vrijdag 13 december dient hiervoor een kort geding. De zitting is openbaar. Beide stichtingen eisen openheid en transparantie van de overheid en het RIVM. Het gaat hen om de stikstofberekeningen die ten grondslag liggen aan het beleid en de onderliggende data.

Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim vinden dat er een gebrek aan openheid en transparantie is omtrent het tot nu toe gevoerde stikstofbeleid. Het rapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek is niet controleerbaar omdat modellen en data niet openbaar waren. Diezelfde stikstofdata vormen ook de basis voor de nieuwe spoedwet die in voorbereiding is en vóór het kerstreces behandeld gaat worden in de Eerste Kamer. Ook de nieuwe provinciale beleidslijnen maken volgens de stichtingen gebruik van dezelfde ‘blackbox’.

Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim spanden onlangs een procedure aan tegen het RIVM en het Rijk, waarna een deel van de informatie beschikbaar kwam. Ondanks dat minister Schouten van LNV aan de Tweede Kamer laat weten waarde te hechten aan transparantie, vinden de stichtingen dit verre van voldoende. Het kort geding dient vrijdag 13 december om half tien bij de rechtbank in Den Haag.

Foto: Pixabay

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer