Kamer+wil+versnelling+mestvergisting
Nieuws

Kamer wil versnelling mestvergisting

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarmee de leden het kabinet vragen met een concrete strategie te komen om mestvergisting te ondersteunen en te versnellen.

De motie werd vorige week ingediend door VVD, CDA en ChristenUnie. Dinsdag 29 november 2022 is er over gestemd. 102 van de 150 Kamerleden stemden voor. PVV, Forum voor Democratie en een groot aantal linkse partijen (op SP en ChristenUnie na) stemden tegen.

Vreemd genoeg was er vorig jaar nog een meerderheid in de Tweede Kamer voor een beperking van mestvergisting. De oorlog in Oekraïne en de afhankelijkheid van Russisch gas lijken een grote invloed te hebben op het huidige stemgedrag van de Tweede Kamer.

De indieners van de motie constateren dat het kabinet in 2030 een doel heeft van 2 miljard kuub groen gas, terwijl de huidige jaarproductie niet meer dan 220 miljoen kuub bedraagt, 10 procent van dit doel. Tot nu toe wordt maar een klein deel van de uit de landbouw afkomstige dierlijke mest benut voor de productie van groen gas.

Door mestvergisting te stimuleren kan de landbouw een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van de klimaat- en stikstofdoelen. Het verduurzaamt het Nederlandse energiesysteem en de afhankelijkheid van Rusland neemt af. Daarom willen de indieners dat het kabinet onderzoekt hoe de landbouw kan bijdragen aan de doelen.

Drie melkkoeien kunnen een gemiddeld gezin jaarrond van gas voorzien.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer